Linkovi

Zaoštrava se spor SAD i EU zbog Irana


Odluka predsjednika Donalda Trampa da napusti nuklearni sporazum sa Iranom dovela je do spora Sjedinjenih Država sa najbližim evropskim saveznicima. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk oštro je juče kritikovao američkog lidera, ističući da bi Evropska unija trebalo da bude zahvalna zato što su, kako je naveo, nedavni Trampovi potezi eliminisali bilo kakve iluzije o saradnji Evrope i Amerike. Tusk je dodao da Evropa mora da učini sve u svojoj moći da zaštiti transatlantske veze uprkos trenutnom raspoloženju, ali da bi istovremeno trebalo da bude spremna za scenarija u kojima će morati da djeluje samostalno.

Samo nekoliko sati nakon polaganja zakletve, novi američki državni sekretar Majk Pompeo otuputovao je u sjedište NATO-a u Briselu, gdje je govorio o tome koliko Sjedinjene Države cijene transatlantske odnose, kao jedan od stubova svjetske bezbjednosti i stabilnosti.

Međutim, ti odnosi su od nedavno poljuljani, nakon odluke Sjedinjenih Država da sankcionišu firme koje posluju sa Iranom. Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak u Berlinu govorila o odluci američkog predsjednika Donalda Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel
Njemačka kancelarka Angela Merkel

"Sada smo svjedoci promjena u njemačko – američkim i evropsko – američkim odnosima, nakon što su Velika Britanija, Francuska i Njemačka saopštile da bi trebalo ostati uz sporazum protiv nuklearnog naoružanja Irana, uprkos njegovim slabostima”.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif je o očuvanju sporazuma razgovarao sa svojim evropskim kolegama u Briselu.

Evropska unija i njene članice treba da osiguraju da njihovi i naši interesi budu zaštićeni, a da nelegalni potez Sjedinjenih Država ne bude nagrađen”.

Sekretar Pompeo smatra da je sporazum doveo do obogaćivanja Irana, što je podstaklo njegove, kako je ocijenio, štetne aktivnosti, a da američko povlačenje nije upereno protiv Evrope. Međutim, eksperti ističu da su Evropljani bijesni zato što je Vašington ponovo uveo sankcije i da smatraju da su im opcije ograničene.

“Evropljani smatraju da im nije ostavljen nikakav izbor, ali i da ova administracija nema strategiju, nema Plan B. Amerikanci su u suštini odlučili u ime Evropljana i ostatka svijeta da će se povući iz sporazuma i ponovo uvesti sankcije, ne samo njihovim kompanijama već i drugima. I na taj način, odlučili su o sudbini sporazuma sa Iranom u ime svih”, kaže Silija Belin iz Instituta Brukings.

Međutim, Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton rekao je u nedavnom intervjuu Glasu Amerike da ne smatra da će biti diplomatskog spora zbog sankcija.

“Međutim, neizbježno je da će primjena američkih sankcija uticati na Evropu. Opašće i njihove trgovinske investicije sa Iranom pred kojim je veoma težak izbor”.

Bolton je dodao da će u Iranu uskoro presušiti ekonomska dobit od sporazuma, a da je ekonomija te zemlje već u poteškoćama, zbog čega su održani protesti krajem prošle godine. Iran će biti I glavna tema prvog velikog spoljnopolitičkog govora sekretara Pompea, narednog ponedeljka.

Evropa i Iran rade na očuvanju nuklearnog sporazuma

Evropski i iranski ministri inostranih poslova rade na spasavanju nuklearnog sporazuma, nakon što je predsednik Donald Tramp izveo SAD iz tog pakta.

Šefica evropske diplomatije, Federika Mogerini, rekla je da su evropski i iranski zvaničnici održali razgovore po pitanju raznih izazova - od očuvanja i produbljivanja ekonomskih, transportnih i finansijskih odnosa, do zaštite evropskih kompanija koje su u poslovima sa Iranom, a u svetlu sankcija koje su SAD obećale da će uvesti Islamskoj Republici Iran.

Uprkos učestalim pozivima za novi, širi sporazum, Mogerini je rekla da je cilj bio da se očuva sporazum iz 2015.

"Ukoliko želimo da očuvamo sporazum - što nije lako - ali ukoliko želimo da očuvamo ovaj sporazum, znamo da važi 'što pre, to bolje'", rekla je Mogerini. "Ponovo, to neće biti lako... Ali, ukoliko mogu da se poslužim metaforom - imamo rođaka na intenzivnoj nezi i želimo da ga izvedemo sa intenzivne nege što je pre moguće".

Evropski zvaničnici sa iranskim šefom diplomatije u Briselu
Evropski zvaničnici sa iranskim šefom diplomatije u Briselu

Mogerini je govorila nakon razgovora održanihu utorak između ministara spoljnih poslova Britanije, Francuske i Nemačke sa njihovim iranskim kolegom, Mohamedom Džavadom Zarifom.

Zarif je rekao da Teheran želi da obezbedi da interesi "preostalih učesnika sporazuma, posebno Irana, budu očuvani i garantovani".

Tramp je rekao da je sporazum bio nedovoljan u suzbijanja iranskog nuklearnog programa i uloge te zemlje u bliskoistočnim konfliktima, kao i u određivanju šta se događa nakon što sporazum istekne.

Mogerini je, pak, rekla da EU veruje da nuklearni sporazum treba da bude razmatran odvojeno od drugih oblasti neslaganja sa Iranom.

"Mi smo, i oduvek smo bili, jasni po sledećem pitanju: Postoji više šansi i prilika za otvaranje puteva diskusije po drugim pitanjima, ukoliko iranski sporazum ostane na snazi, nego ukoliko ne ostane", rekla je visoka predstavnica EU.

Evropski lideri raspravljaće o nuklearnom sporazumu na samitu u Bugarskoj, koji počinje u sredu.

XS
SM
MD
LG