Linkovi

Protesti u Iranu, Evropljani kritikuju američki unilaterlizam


Odluka predsednika Trampa o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma dovela je do zaoštravanja odnosa sa Teheranom, gde su danas održani veliki protesti. Za to vreme, evropske potpisnice sporazuma razmatraju kako da spasu dogovor i bez učešća Vašingtona dok Iran najavljuje da će, ukoliko zaključi da je sporazum “mrtav” – nastaviti da jačim tempom obogaćuje uranijum.

Ogoročene zbog multilateralnog povlačenja Amerike iz nuklearnog sporazuma, hiljade vernika u Teheranu i širom Irana izašli su na ulice posle današnje moltive, skandirajući parole protiv SAD i Izraela i paleći američke zastave. Mnogi su sada otvoreniji prema idejama pripadnika tvrde struje, koji su ih odavno upozoravali da budu sumnjičavi prema zapadu. Konzervativni portparol iranskog pravosudnog sistema, Golamhosein Mohseni Ejei, bio je među demonstrantima. Okrivio je vladu predsednika Hasana Rohanija što je građanima pružao nadu da je sporazum – rešenje za ekonomske probleme.

"Bilo je jasno od početka. Bilo je pogrešno obećavati naciji da će svi njihovi problemi biti rešeni kada se ostvari sporazum. To je bio pogrešan slogan od prvog dana.“

„Evropske zemlje i SAD su svi isti. Interesi Evrope su povezani sa Sjedinjenim Državama. Ekonomija evropskih kompanija je povezana sa Amerikom i na kraju će uraditi šta Amerika traži.“

Odmah posle Trampovog saopštenja, iranski predsednik Rohani izjavio je da će Iran pregovarati sa tri evropske potpisnice sporazuma u narednih nekoliko nedelja i onda odlučiti da li će ostati u sporazumu. Iran je najavio da bi u kratkom roku mogao da nastavi sa obogaćivanjem uranijuma, bržim tempom, ako ustanovi da nuklearni sporazum ne funkcioniše.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je multilaterlana odluka predsednika Trampa da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom - „težak udarac“.

" Veoma smo zabrinuti i veoma žalimo zbog okončanja nuklearnog sporazuma sa Iranom. On je rezultat 12 godina rada i veoma dugog diplomatskog procesa, i verovatno je daleko od idealnog. Slažem se da ima mnogo drugih zabrinjavajućih pitanja kada je reč o Iranu – njegova borba sa Izraelom, program balističkih raketa, iranska uloga u Siriji. Sve je to tačno. Međutim, mislim da nije korektno povući se iz dogovora koji je već sklopljen, o kojem se jednoglasno glasalo u Savetu bezbednosti UN. Time se nanosi šteta poverenju u međunarodni poredak.”

Merkel je ipak dodala da, iako je Evropa jedinstvena u stavu prema iranskom sporazumu, nema razloga da se dovodi u pitanje transatlansko partnerstvo. Ona je rekla i da treba razgovarati sa Iranom o mogućnostima da se dogovor spase bez SAD.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer poručio je da evropske države ne bi trebalo da se potčinjavaju američkim odlukama i da treba da nastave trguju sa Iranom, bez obzira na ponovno uvođenje američkih sankcija.

„Voleo bih da se ponovo afirmiše suverenitet evropske ekonomije, njena sposobnost da brani sopstvene ekonomske interese uprkos odlukama koje su doneli naši veliki ekonomski partneri kao što su SAD.“

A iz Kremlja je saopšteno da će se ruski predsednik Vladimir Putin u ponedeljak u Sočiju sastati sa Jukijom Amanom, šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju da bi razgovarali o američkom povlačenju. Predstavnik ruske vlade saopštio je da Moskva “blisko sarađuje” sa Teheranom u nastojanju da ga ubedi da ne izlazi iz sporazuma koji RUsija smatra “ključnim za globalnu stabilnost.”

XS
SM
MD
LG