Linkovi

Iran predstavio dalekometnu krstareću raketu


FILE - Iranian Defense Minister Amir Hatami adjusts a headphone during the annual Moscow Conference on International Security in Moscow, April 4, 2018.
FILE - Iranian Defense Minister Amir Hatami adjusts a headphone during the annual Moscow Conference on International Security in Moscow, April 4, 2018.

Iran je u subotu predstavio novu krstareću raketu koja ima domet od 1.300 kilometara, tokom proslave u sklopu obeležavanja godišnjice Islaske revolucije 1979. godine, javila je državna televizija.

"Ovoj krstarećoj raketi potrebno je vrlo malo vremena za pripremu i može da leti na malim visinama", rekao je ministar odbrane Amir Hatami tokom ceremonije predstavljanja.

Hatami je rekao da je raketa zemlja-zemlja nazvana Hovejzehi da je iz klase raketa Sumar, predstavljene 2015.

Zapadni eksperti kažu da Iran često preteruje u predstavljanju mogućnosti svog oružja, mada postoji zabrinutost povodom njegovih dalekometnih balističkih raketa.

Amir Ali Hajizadeh, čelnik Aerosvemirske divizije Revolucionarne garde, rekao je tokom događaja da je Iran prevazišao početne probleme u proizvodnju avio motora za krstareće rakete i da bi sada mogao da proizvede čitavu seriju oružja.

Lansiranje satelita

Iran je saopštio u januaru njegova namera da lansira satelit nije uspela, nakon što je Teheran igronisao upozorenja SAD da izbegne takvu aktivnost.

Vašington je upozorio Teheran prošlog meseca protiv tri lansiranja raketa koja bi, prema SAD, prekršile rezolucije Saveta bezbednosti UN, zato što koriste tehnologiju balističkih raketa.

U rezoluciji SB UN, u kojoj je sadržan nuklearni sporazum Irana sa glavnim svetskim silama iz 2015, Teheran se poziva da se suzdrži u narednih osam godina od rada na balističkim raketama dizajniranim da nose nuklearno oružje.

Iran tvrdi da testiranje raketa nije kršenje rezolucije i negira da su njegove rakete sposobne da nose nuklearne glave. Tvrdi da su rakete odbrambene i da služe za odvraćanje, odbijajući da obustavi svoj raketni program.

SAD izaške iz sporazuma sa Iranom

Predsednik SAD Donald Tramp napustio je prošle godine sporazum sa Iranom i ponovo uveo sankcije Teheranu, koje su bile ukinute sporazumom, da bi Iran zauzvrat obuzdao svoj nuklearni program.

Vašington je saopštio da iako je Iran ispunio obaveze, sporazum je bio previše darežljiv i nije uspeo da zaustavi iranski program razvoja balističkih raketa, niti da obuzda ono što SAD nazivaju mešanjem Irana u poslove u regionu.

XS
SM
MD
LG