Linkovi

Evropljani će braniti nuklearni sporazum sa Iranom


ARHIVA - Visoka predstavnica EU Federika Mogerini u Briselu 15. decembar 2016.
ARHIVA - Visoka predstavnica EU Federika Mogerini u Briselu 15. decembar 2016.

U Briselu Visoka predstavnica EU, ministri spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke potvrdili su da stoje iza nuklearnog sporazuma sa Iranom. Do sada se niko nije pojavio sa boljim sporazumom, rekao je britanski šef diplomatije, aludirajući na kritike sporazuma koje dolaze iz Vašingtona.

I nije teško bilo utvrditi kome je namijenjena poruka sa današnjeg skupa organizovanog na poziv Visoke predstavnice EU, kojem je uz ministre spoljnih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke, prisustvovao i ministar spoljnih poslova Irana. Bio je to odgovor na američke kritike nuklearnog sporazuma sa Iranom, ponovljeni stav EU i njenih najvećih članica da Iran u potpunosti ispunjava obaveze iz sporazuma što je već devet puta potvrdila i Medjunarodna agencija za atomsku energiju.

"Sporazum sa Iranom se ostvaruje i donosi rezultate kada je riječ o njegovom ključnom cilju - držanju pod kontrolom iranski nuklearni program. Izvještaji su devet puta zaredom potvrdili to i garantuju da Iran svoj nuklearni program koristi samo za mirnodopske svrhe...a to je za nas Evropljane od ključnog strateškog interesa", rekla je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Evropljani ne samo da će se držati postojećeg Sporazuma već će ga i braniti.

"Želimo da zaštitimo nuklerani sporazum protiv svake moguće odluke koja bi ga umanjila, bez obzira sa koje strane dolazila. Važno nam je da dokažemo da se diplomatskim putem može spriječiti proizvodnja nuklearnog oružja, u vrijeme kada u ostalim dijelovima svijeta razmišljaju kako doći do nuklearnog oružja. Bilo bi vrlo loše kada bi propao jedini sporazum koji do spriječava", istakao je ministar spoljnih poslova Njemačke, Sigmar Gabrijel.

Primjećeno je da uklanjanje sankcija Iranu već ima pozitivne efekte za Irance, što otvara put ozbiljnijoj saradnji i dijalogu o svim pitanjima.

"Važno je stvoriti svjetsku podršku Sporazumu kako bi Iran bio u mogućnosti da pokaže da je dobar susjed u regionu i zato je ispravno da, paralelno sa ovim, vidimo šta Iran može da učini kako bi se riješila teška kriza u Jemenu, podrži mirovni proces u Siriji, i pomogne u rješavanju ostalih pitanja u regionu. Mislim da niko nije na sto stavio neko bolje rješenje od ovog sporazuma, oni koji su protiv njega, trebali bi predložiti bolje rješenje, a to do sada nismo vidjeli", rekao je Boris Džonson, ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Treba dodati da su Evropljani, očekivano, bili vrlo suzdržani u komentarima aktuelne situacije u Iranu i ignorisali optužbe američke administracije i nekih drugih da je EU previše blaga prema Iranu.

XS
SM
MD
LG