Linkovi

Evropljani i NATO pozivaju SAD i Iran na uzdržanost


Evropski saveznici Amerike pozivaju na smirivanje tenzija na svim stranama posle najave Irana da će uzvratiti zbog ubistva svog najvišeg generala. Kasem Sulejmani ubijen je u petak u napadu dronom na aerodromu u Bagdadu. Protesti su organizovani širom Bliskog istoka, a NATO je suspendovao misiju obuke u Iraku zbog sve većeg strahovanja od povećanja nasilja.

Iako evropski saveznici Amerike nisu unapred upozoreni o napadu na visokog iranskog generala, britanski premijer Boris Džonson izjavio je da njegova zemlja ne žali previše zbog smrti Sulejmanija. Velika Britanija, kao i Sjedinjene Države su među onim zemljama koje su osetile njegovu pesnicu, kažu analitičari.

“Kasem Sulejmani bio je odgovoran za smrt stotina američkih i drugih zapadnih vojnika, uključujući britanske”, podseća Karen Fon Hipel sa Kraljevskog instituta ujedinjenih službi.

Žena drži fotografiju general-majora Kasema Sulejmanija na ceremoniji izražavanja saučešća ispred iranske ambasade u Kuala Lumpuru u Maleziji, 7. januara 2020.
Žena drži fotografiju general-majora Kasema Sulejmanija na ceremoniji izražavanja saučešća ispred iranske ambasade u Kuala Lumpuru u Maleziji, 7. januara 2020.

Dok su desetine hiljada ljudi u žalosti u Iranu, Velika Britanija, Francuska i Nemačka u zajedničkom saopštenju pozvale su sve strane da ispolje najveću uzdržanost i odgovornost. Evropska Unija pozvala je ministra inostranih posliva Irana u Brisel u pokušaju smirivanja tenzija.

“Postoji uzajamno razumevanje da bi angažovanje trebalo da se nastavi ali Iran treba da nas obavesti na koji način želi da se to uradi”, ističe Peter Stano, portparol Evropske komisije.

Evropa se nada da nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. može da bude spasen, uprkos tome što je Teheran objavio da više neće poštovati ograničenja na svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

“Ne mislim da je nuklearni sporazum iz 2015. mrtav osim ako ne dođe do eskalacije koja bi vodila u rat”, ističe Holi Degers iz Atlantskog saveta.

Iran je zapretio da će vojno uzvratiti, a američki saveznici strahuju da bi i oni mogli da budu meta. NATO savez je obustavio svoju misiju obuke u Iraku, koja broji nekoliko stotina vojnika i deo je zapadne koalicije za borbu protiv Islamske države. Generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, odbio je da komentariše u ponedeljak da li bi NATO saveznici podržali Sjedinjene Države u konfliktu sa Iranom.

“Nedavno smo videli eskalaciju od strane Irana, uključujući napad na saudijsku rafineriju i obaranje američkog drona. Na našem sastanku, zemlje saveznice pozvale su na suzdržanost i smanjenje tenzija. Novi konflikt nikome ne bi bio u interesu.”

Rusija i Kina osudile su ubistvo Sulejmanija. Analitičari kažu da bi Teheran sada mogao da traži veću podršku svojih saveznika.

“Pre najnovije situacije, Kina, Rusija i Iran izvele su mornaričke vojne vežbe u Persijskom i Omanskom zalivu”, dodaje Holi Degers.

Iranci spaljuju izraelske i američke zastave na protestu zbog ubistva Kasema Sulejmanija u Teheranu 4. januara 2019.
Iranci spaljuju izraelske i američke zastave na protestu zbog ubistva Kasema Sulejmanija u Teheranu 4. januara 2019.

Na Bliskom istoku, anti-američki protesti proširili su se od Irana i Iraka do Turske, palestinskih teritorija i Libana. Demonstranti su takođe izašli na ulice u Pakistanu. U međuvremenu, iranski stari neprijatelj Izrael pozdravio je američku akciju.

“Predsednik Tramp zaslužuje svu zahvalnost zato što je delovao odlučno, snažno i brzo”, poručio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Sva pažnja usmerena je sada na Iran i pitanje da li će ta zemlja poslušati globalne pozive na uzdržanost ili će ispuniti obećanje da će se osvetiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG