Linkovi

UN: Iranski nukelarni program "na raskrsnici"


Arhiva - Rozmari Dikalo, tada zamenica ambasadora SAD u Ujedinjenm nacijama, govori pred Savetom bezbednosti, 5. avgusta 2014.

Politička šefica Ujedinjenih nacija rekla je u sredu da se iranski nuklearni sporazum nalazi na "raskrsnici", nakon što su se Sjedinene Države prošlog meseca povukle iz tog međunarodnog pakta.

"Generalni sekretar duboko žali zbog tog povlačenja iz JCPOA i veruje da teme koje nisu direktno vezane za plan treba da budu rešavane bez predrasuda kako bi se očuvao sporazum i njegova postignuća", rekla je Rozmeri Dikarlo, generalna podsekretarka za politička pitanja na prvom sastanku Saveta bezbednosti posvećenom implementaciji sporazuma nakon što su SAD saopštile da se povlače, 8. maja.

JCPOA je akronim za nuklearni sporazum iz 2015, što je skraćenica od Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Verifikovana koperativnost

Dikarlo je primetila da je Međunarodna agencija za atomsku energiju verifokovala koperativnost Irana 11 puta. Ali, takođe je zatražila od Teherana da "pažljivo razmotri" međunarodnu zabrinutost o aktivnostima Irana koje su protivne sporazumu, posebno u pogledu tehnologije balističkih raketa i transfere Huti pobunjenicima u Jemenu, kao i trasfere tradicionalnog oružja militantnim grupama u Libanu i u Pojasu Gaze.

Generalni sekretar UN napisao je u poslednjem izveštaj o nuklearnom sporazumu da je Saudijska Arabija podnela devet navoda o balističkim raketama lansiranim iz Jemena na njen teritoriju, koje sadrže delove napravljene u Iranu. Generalni sekretar zaključio je da su "neki delovi i ostaci proizvedeni" u Iranu, ali da UN "još uvek nisu bile u mogućnosti da utvrde" da li su rakete ili delovi za rakete prebačeni iz Irana nakon što je nuklearni sporazum stupio na snagu 16. januara 2016.

"Današnji izveštaj pokazuje da Iran nastavlja da destabilizuje region kroz podršku terorističkim grupama i njima bliskim snagama", rekao je Savetu zamenik američkog ambasadora u UN, Džonatan Koen. "Sa ponovnim uvođenjem naših sankcija, Sjedinjene Države zauzimaju stajalište. Rekli smo da akcije Irana neće proći bez izazova i pokazali smo im da ćemo to pratiti".

Izolacija SAD

Sve članice Saveta, osim Sjedinjenih Država, izrazile su podršku nastavku nuklearnog sporazuma sa preostalim članicama - Velikom Britanijom, Francuskom, Kinom, Rusijom, Nemačkom i Iranom.

Arhiva - Francis Dealtre, francuski ambasador u UN, rekao je 27. juna da će njegova zemlja nastaviti da poštuje posvećenost iranskom nuklearnom sporazumu, sve dok to bude činio i Iran.
Arhiva - Francis Dealtre, francuski ambasador u UN, rekao je 27. juna da će njegova zemlja nastaviti da poštuje posvećenost iranskom nuklearnom sporazumu, sve dok to bude činio i Iran.

"Sa žaljenjem i zabrituošću smo primili odluku Sjedinjenih Država da se povuku iz JCPOA", rekao je franuski izaslanik u UN, Fransoa Delatre. "Ali, sporazum ostaje na snazi i ta odluka (SAD) ne bi trebalo da ima uticaj na predanost sprovođenju od onih strana koje su predane sporazuma". On je rekao da će Francuska nastaviti da poštuje svoju posvećenost, sve dok bude i Iran.

Evropska unija nadgleda implementaciju sporazuma i pritiskala je SAD da ostanu u sporazumu.

"Očuvanje JCPOA je ključni bezbednosni interes za Evropsku uniju, ali takođe i sa međunarodnu zajednicu u celini", rekao je ambsador EU Hao Vale de Almeida.

On je rekao da su aktivnosti Irana u regionu i njegove balističke rakete tema koja je pala izvan sporazuma i sa kojom bi se trebalo baviti odovjeno. "Razmontiranje nukelarnog sporazuma koji funkcioniše izvesno nas ne bi stavilo u bolju poziciju za raspravu o drugim temama", primetio je.

"Nesumnjivo, ona (JCPOA) ostaje standard multilateralnog sporazuma o nuklearnom neširenju, sa kojim druge inicijative i dalje treba da se sažive", dodao je suptilno aludirajući na predsednika Donalda Trampa, koji je rekao nakon njegovog sastanka ranije ovog meseca sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom da više ne postoji nuklearna pretnja iz Pjongjanga.

Uticaj na "međunarodni poredak"

"Mi takođe verujemo da napuštanje JCPOA podriva efekte multiratelarnosti, podriva međunarodni poredak zasnovan na pravu - čiji je režim nuklearnog neširenja vrlo važan stub", rekao je Savetu nemački ambasador Kristof Hojzgen.

Ruski izalsanik, Vasilij Nebinzia, kritikovao je Vašington zbog ponovnog uvođenja sankcija Iranu, rekavši da to direktno krši rezoluciju Saveta bezbednosti koja podržava sporazum sa Iranom.

"Korak koji je preduzela američka strana čini ozbiljnu štetu režimu nuklearnog neširenja i bezbednosnim interesima na Bliskom istoku", dodao je on govoreći o američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG