Linkovi

Kongres glasa o novim sankcijama Iranu


Zgrada Kapitola
Zgrada Kapitola

Predstavnički dom je u sredu velikom većinom glasova odobrio rezoluciju kojom se osudjuje iransko rukovodstvo za napad na učesnike nedavnih demonstracija. Glasanje je obavljeno samo nekoliko dana pred početak 60-dnevnog perioda tokom kojeg Kongres treba da razmotri odluku predsednika Trampa da ne obnovi sertifikaciju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Protesti su se smirili, ali narod Irana nije zaboravljen. To je poruka američkog Kongresa dok zakonodavci u Predstavničkom domu osudjuju napad režima na demonstrante.

“Ne možemo ćutati i odobrenjem ove rezolucije tvrdimo da Amerika stoji uz iranski narod”, kaže republikanac Ed Rojs.

To je poenta koju je iransko rukovodstvo osporilo samo nekoliko sati pre glasanja. Naime Ajatola Hamenei je tvitovao “Iran poznaje svoj sopstveni narod bilje nego što ga znaju Sjedinjene Države i predsednik Tramp, koji je tvitovao tokom čitavog trajanja protesta.” Medjutim, zakonodavci ističu da to nije namera rezolucije u Predstavničkom domu – niti slične rezolucije koja će uskoro biti izneta na glasanje u Senatu. Ed Rojs dodaje:

“Dok stojimo uz iranski narod moramo da objasnimo da oni nisu predmet naših sankcija. Američke sankcije imaju za metu represivni, destabilizujući režim, a ne narod Irana.”

Glasanje je obavlljeno u ključnom momentu. Predsednik Tramp je doveo u sumnju nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. koji je postigla administracija predsednika Obame i odbio da obnovi sertifikaciju iranskog poštovanja tog sporazuma, založivši se za nove uslove.

“Predsednik i njegova administracija apsolutno su predani ideji da primene svu ekonomsku težinu SAD i zavedu ekonomske sankcije Iranu. Takodje saradjujemo sa Kongresom da bismo postigli novi sporazum, novi niz uslova za zavodjenje sankcija”, istakao je potpredsednik SAD, Majk Pens.

Protesti samo povećavaju hitnu potrebu da se donoese odluka o tom sporazumu, dok se prilika za odgovor Kongresa otvara ove nedelje.

Ben Kardin, demokratski senator u Odboru za odnose sa inostranstvom ukazuje:

Sastajem se sa predstavnicima Trampove administracije u vezi sa sertifikacijom i odgovorom na pitanja o tome kako Kongres može da bude od koristi kako ne bismo preduzeli ništa što bi prekršilo nuklearni sporazum na kojem smo tako tesno saradjivali sa našim evropskim partnerima.”

I mada izgleda da su protesti prestali jedan analitičar kaže da će se njihov uticaj osećati neko vreme.

Te demonstracije će imati trajni efekat u smislu da iranski režim ne može više da bude siguran da unutrašnjost na koju je računao I dalje stoji iza njih”, navodi Patrik Kloson sa vašingronskog Instituta za bliskoistočnu politiku.

To pruža zakonodavcima još više razloga da pronadju mesta na kojima postoji slaganje. Evo šta kaže demokrata Bred Šerman.

U Predstvničkom domu mi smo na obe strane iranskog nuklearnog sporazuma, ali smo ujedinjeni u saznanju da Iran nije saveznik Sjedinjenih Država, bar Islamska republika Iran nije. Ovaj Predstavnički dom nikada se nije složio da ignoriše ekstremna kršenja ljudskih prava jednostvno zato što se vlada Irana složila da ograniči svoj nuklearni program.”

Period za kongresnu odluku o tim ograničenjima ističe u martu.

XS
SM
MD
LG