Linkovi

Potpisnici iranskog nuklearnog sporazuma spremni za mogući povratak SAD


ARHIVA - Učesnici pregovora o iranskom nuklearnom programu, u Beču 14. jula 2015. (Foto: Reuters)
ARHIVA - Učesnici pregovora o iranskom nuklearnom programu, u Beču 14. jula 2015. (Foto: Reuters)

Preostali potpisnici Iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine izrazili su “spremnost da pozitivno odgovore” na mogući povratak SAD u društvo zemalja koje su se obavezale tim dokumentom.

Predsedanik SAD Donald Tramp povukao je SAD iz sporazuma 2018, tvrdeći da on nepošteno favorizuje Iran.

Međutim, novoizabrani predsednik Džo Bajden, koji je bio potpredsednik tokom administracije koja je potpisala sporazum, više puta je naveo da bi se vratio među potpisnike, ukoliko bi se Iran vratio u okvire sporazuma, u smislu da poštuje svoje obaveze.

Ministri Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Irana i Evropske unije objavili su saopštenje posle virtuelnog sastanka da duboko žale zbog izlaska SAD iz sporazuma i naglasili da je u njihovim očima sporazum “ostaje na snazi u potpunosti”.

Iran je prekršio nekoliko svojih obećanja otkad su se SAD povukle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Teheranu, navodeći da ne dobija ekonomske olakšice koje mu sleduju u zamenu za ograničavanje svojih nuklearnih aktivnosti. Iran tvrdi da su njegovi potezi, uključujući obogaćivanje uranijuma do visokih nivoa i čuvanje zaliha - reverzibilni.

U ministarskom saopštenju se navodi i da su strane u sporazumu razmatrale potrebu da se odgovori na izazove u implementaciji sporazuma, “uključujući neširenje nuklearnog oružja i obavezu ukidanja sankcija”.

XS
SM
MD
LG