Linkovi

SAD obećavaju da će obnoviti međunarodne sankcije protiv Irana


Državni sekretar Majk Pompeo, desno, govori tokom zajedničke konferencije za štampu sa britanskim ministrom inostranih poslova Dominikom Rabom, u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 16. septembra 2020.
Državni sekretar Majk Pompeo, desno, govori tokom zajedničke konferencije za štampu sa britanskim ministrom inostranih poslova Dominikom Rabom, u Stejt dipartmentu, u Vašingtonu, 16. septembra 2020.

Sjeidnjene Države obećale su da će zatražiti "vraćanje" svih prethodnih međunarodnih sankcija Iranu, koje bi stupile stupile na snagu 19. septembra u 20:00 sati po istočnom vremenu. Više informacija o tome kako tačno Vašington planira da sprovede "povrat sankcije Ujedinjenih nacija" trebalo bi da bude objavljeno ovog vikenda i sledeće nedelje.

"Vratićemo se Ujedinjenim nacijama da ponovo uvedemo sankcije tako da embargo na oružje postane trajan sledeće nedelje", rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo u sredu tokom zajedničke konferencije za štampu sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dominikom Rabom.

"Mislim da se apsolutno slažemo da Iran nikada ne sme - nikada mu se ne sme dozvoliti da nabavi nuklearno oružje", rekao je Rab. "Takođe, mislim da delimo mišljenje da su Iranu otvorena diplomatska vrata za pregovore o mirnom putu napred. Tu odluku i taj izbor treba da preuzme rukovodstvo Teherana".

On nije rekao da li će ili ne Britanija implementirati vraćenje sankcija.

Britanija, Francuska i Nemačka, takozvani E3, saopštile su u avgustu da ne mogu da podrže potez SAD za obnavljanje sankcija Ujedinjenih nacija prema Iranu, rekavši da je taj potez nespojiv sa naporima za podršku iranskom nuklearnom sporazumu.

"Hoće li te zemlje ustvari ignorisati sankcije Ujedinjenih nacija (prema rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija) ostaje da se vidi", rekao je američki specijalni izaslanik za Iran i Venecuelu Eliot Abrams na telefonskom brifingu u sredu.

Dodao je da su E3 i druge evropske države poručile Vašingtonu da ne žele da se iranski embargo na oružje okonča, ali da nisu bile u stanju da preduzmu bilo kakvu akciju koja bi na snazi zadržala embargo UN na oružje.

Abrams je rekao da vraćene sankcije uključuju "zabranu Iranu da se bavi aktivnostima obogaćivanja i prerade, zabranu ispitivanja i razvoja balističkih raketa i sankcije na prenos nuklearnih i raketnih tehnologija u Iran".

Američki zvaničnici upozoravaju da bi Iran oslobođen restrikcija doveo do dalje regionalne destabilizacije, pojačanih sukoba i regionalne trke u naoružanju.

SAD su pokušale, ali nisu uspele, da 14. avgusta produže embargo na oružje koji ističe Iranu preko rezolucije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Embargo protiv prodaje ili prenosa konvencionalnog oružja u Iran ili iz njega treba da istekne 18. oktobra, prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, zvanično poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

Sa blokiranim produžetkom sankcija, Vašington vidi pokretanje vraćanja sankcija Ujedinjenih nacija prema Rezoluciji 2231 Saveta bezbednosti, kojom je primenjen iranski nuklearni sporazum, kao jedini put za obnavljanje embarga na oružje.

I dok se SAD pripremaju za vraćanje sankcija protiv Irana ovog vikenda, smatra se da će zemlje E3 to uglavnom ignorisati. Neki stručnjaci rekli su da će to imati ograničen uticaj na evropske ekonomije, osim ako SAD ne kazne te zemlje sekundarnim sankcijama.

"Neposredni cilj SAD-a u pokušaju ponovnog uvođenja sankcija je da se spreči kraj embarga na oružje Ujedinjenih nacija sredinom oktobra. Ali čak i ako Evropljani priznaju da se embargo Ujedinjenih nacija završava sledećeg meseca, britanske i kompanije iz EU neće početi da prodaju tenkove Teheranu. SAD očekuju da će Kinezi i firme tražiti poslove sa oružjem i verovatno će te kompanije sankcionisati bilateralno. Ali to Evropljane ne uznemirava previše", rekao je Ričard Govan, direktor Međunarodne krizne grupe (ICG) Ujedinjenih nacija.

"Generalno, SAD su shvatile da ovo nije korisna borba", rekao je Govan za Glas Amerike u sredu. "Jednako tako, diplomate E3 kažu da bi radije izbegli veliku javnu prepirku i oko vraćanja, kako bi ograničili štetu na odnose sa Vašingtonom".

Prema sporazumu JCPOA zaključenom 14. jula 2015. godine, pet stalnih članova Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, plus Nemačka, dogovorile su se sa Iranom da postepeno ukidaju međunarodne sankcije u zamenu za ograničenja nuklearnih aktivnosti Teherana, kako bi se sprečilo da napravi nuklearnu bombu. Takođe je iransko tržište otvoren za mnoge strane investitore.

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma u maju 2018. godine, ponovo uvevši jednostrane sankcije Iranu. Kao odgovor, Teheran je obnovio neke od svojih nuklearnih aktivnosti, a u julu 2019. prekršio je dogovor prekoračujući ograničenja i za obogaćivanje uranijuma i za zalihe.

Iran poriče da su njegove nuklearne aktivnosti u vojne svrhe.

XS
SM
MD
LG