Linkovi

Tramp "spreman za susret sa Rohanijem pod odgovarajućim uslovima"


Predsednik Irana Hasan Rohani i predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik Irana Hasan Rohani i predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp kazao je da je spreman za susret sa predsednikom Irana Hasanom Rohanijem pod odgovarajućim uslovima i da okonča konfrontaciju nastalu posle izlaska SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Donald Tramp je na samitu G7 isključio mogućnost da Iranu ukine ekonomske sankcije. Ali, rekao je da može da zamisli sastanak sa predsednikom Irana Rohanijem u narednim nedeljama i opisao Iran kao zemlju sa „ogromnim potencijalom“

“Imam dobar osećaj. Mislim da će Rohani hteti da se vidi sa mnom i da izgladi situaciju zbog koje oni mnogo trpe”, kazao je američki predsednik.

Francuski predsednik Emanuel Makron, domaćin samita G7, rekao je na završnoj konferenciji sa Trampom da mu je Rohani rekao da je spreman da se sastane sa Trampom.

“Nadam se da ćemo u narednim nedeljama, u skladu sa našim razgovorima, videti samit predsednika Trampa i Rohanija”, kazao je Makron uz opasku da veruje da mogu da postignu dogovor ako se budu sastali.

I Tramp i Rohani će učestvovati na debati Generalne skupštine UN krajem septembra.

Iranski šef diplomatije Mohamed Džavad Zarif posetio je ranije Bijaric gde se održavao samit G7, u sklopu napora Pariza da smanji tenzije između Irana i SAD.

Evropski lideri su želeli da smanje tenzije između Irana i SAD nastale otkad je Tramp povukao SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015, a potom uveo sankcije Teheranu koje su ozbiljno naškodile iranskoj ekonomiji.

Džavad Zarif je tri sata razgovarao sa liderima G7, uključujući i domaćina Emanuela Makrona, pre nego što se vratio u Teheran.

"Put pred nama je težak, ali vredi pokušati", napisao je Zarif na Tviteru.

Donald Tramp je rekao u Bijaricu da "poštuje to što je Zarif došao da se vidi sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i ostalima", kao i da je sve vreme "bio u kontaktu sa Makronom i odobrio sve što radi".

Tramp je kazao da bi novi sporazum sa Iranom morao da zabrani Teheranu da nuklearni program koristi za razvoj oružja i da bi ograničio iranski program balističkih raketa - što nije bio slučaj sa sporazumom iz 2015.

XS
SM
MD
LG