Linkovi

SAD i Iran: Tenzije rastu, a obe strane tvrde da neće rat


SAD i Iran: Kako do stišavanja tenzija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Iranski i američki predsednici Hasan Rohani i Donald Tramp

“Predsednik Sjedinjenih Država ne želi rat” – poruka je Majka Pompea, američkog državnog sekretara, koju je saopštio medijima u vazdušnoj bazi Mekdil na Floridi. To je, kako je rekao ujedno i princip kojim će se SAD rukovoditi dok sprovode ono što je potrebno za zaštitu američkih interesa u regionu Bliskog istoka. Tim tvrdnjama prethodila je odluka o raspoređivanju dodatnih hiljadu američkih vojnika u region Bliskog istoka – na šta je Iran reagovao porukom da ne želi rat.

Namera Sjedinjenih Država, kako je objasnio sekretar Majk Pompeo, je da nastave kampanju pritisaka na Iran, ali ne žele da konflikt sa Teheranom eskalira.

“Na diplomatiji je da postigne strateške ciljeve koje je postavio predsednik Tramp. To pada na pleća svih nas, prevashodno je to posao Stejt departmenta. Međutim, ne možemo to postići ukoliko nismo ubeđeni da smo spremni da reagujemo ukoliko Iran donese lošu odluku. Ako se ispreči američkim interesima ili nastavi sa svojim nuklearnim programom", rekao je Pompeo.

Predsednik Sjedinjenih Država ne želi rat: Majk Pompeo
Predsednik Sjedinjenih Država ne želi rat: Majk Pompeo

Odluku Sjedinjenih Država o raspoređivanju dodatnih trupa iranski predsednik Hasan Rohani dočekao je tvrdnjom da Iran ni protiv koga ne želi da ratuje. Rohani je poruku uputio u Teherenu tokom obraćanja koje je prenosila državna televizija.

"Ovaj rat će biti okončan pobedom iranske nacije. Jer se naspram nas ne nalazi nacija. Mi ne tražimo rat. Oni koji nam se protive su grupa političara sa malo iskustva", rekao je Rohani.

Poslednjoj eskalaciji prethodila je objava iranskih vlasti da će u narednih desetak dana premašiti granicu skladištenja obogaćenog uranijuma dogovorenu nuklearnim sporazumom svetskih sila 2015. godine. Američki zvaničnici su taj potez označili kao nuklearnu pretnju.

Oni koji nam se protive su grupa političara sa malo iskustva: Hasan Rohani
Oni koji nam se protive su grupa političara sa malo iskustva: Hasan Rohani

Rastuće tenzije izazvale su zabrinutost niza svetskih i evropskih državnika. Angela Merkel, nemačka kancelarka, upozorila je da sukob sa Iranom treba rešiti na miran način.

"Nemačka se zalaže za to i zato je naš ministar inostranih poslova bio u toj zemlji. U stalnom smo kontaktu sa našim američkim partnerima. Situacija je ozbiljna, ali ćemo učiniti sve što možemo da utičemo na sve strane. Želimo, međutim Iranu da ukažemo da se situacija ne sme pogoršati. Naš ministar spoljnih poslova je, u vezi sa nuklearnim sporazumom već ukazivao, mi insistiramo da ga se Iran pridržava. Ako to ne bude slučaj, naravno, biće posledica", ukazala je Angela Merkel.

Zvanični Kremlj pozvao je na uzdržanost sve strane u sporu koji se odvija na Bliskom istoku. Posebno se aludira na, kako je ukazao portparol Dmitri Peskov. destabilišuće poteze nakon najave SAD-a o raspoređivanju dodatnih trupa.

"Ne bismo želeli da vidimo bilo kakve korake koji bi dodatno povećali napetost u nestabilnom regionu", upozorio je Peskov.

Francuska se založila za intenzivniji dijalog sa Iranom – žaleći istovremeno zbog planova Irana o povećanju zaliha obogaćenog uranijuma.

“Eskalacije neće pomoći Iranu i međunarodnoj zajednici. Učinićemo sve u saradnji sa našim partnerima da odvratimo Iran i pronađemo put ka mogućem dijalogu", podvukao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Iran i svetske sile 2015. godine potpisale su sporazum kojim je ograničen iranski nuklearni program. SAD su se 2018. povukle dok su Britanija, Francuska, Kina Nemačka i Rusija ostale potpisnice.

XS
SM
MD
LG