Linkovi

"Cilj SAD nije smena iranskog režima"


Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u Jerusalimu
Savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton u Jerusalimu

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, Džon Bolton kaže da je obnavljanje ekonomskih sankcija Iranu imalo “dubinski efekat” i da administracija želi da ide dalje od mera koje su bile na snazi pre nuklearnog sporazuma sa Iranom 2015.

Taj sporazum postignut izmedju Irana i Sjedinjenih Država, Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Nemačke i ograničio je iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje sankcija koje nanose štetu ekonomiji Irana.

Bolton je tokom posete Izraelu rekao da su američki zvaničnici razgovarali sa saveznicima povodom toga šta još može da bude učinjeno kako bi se “postigao maksimalni pritisak na Iran, uključujući dodatne sankcije i druge mere" koje nisu precizirane.

Međutim, Bolton je insistirao da cilj SAD nije promena iranskog režima.

Da budem savršeno jasan, promena režima u Iranu nije američka politika. Medjutim, ono što mi želimo je korenita promena ponašanja režima.”

Kritičari nuklearnog sporazuma, uključujući izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kažu da je Iran dobio suviše mnogo, dok je odustao od neznatnog broja stvari i zadržao mogućnost da radi na proizvodnji nuklearnog oružja.

Bolton je tvrdio da je iranski nuklearni sporazum omogućio Teheranu nova sredstva koje bi mogao da upotrebi u okviru postojećeg programa za proizvodnju nuklearnog oružja, terorističkih aktivnosti kao u sklopu iranskih konvencionalnih vojnih aktivnostima.

Iran insistira na tome da nuklearni program Teherana ima mirnodopsku namenu.

Medjunarodna agencija za atomsku energiju, kojoj je Savet bezbednosti UN dao zadatak da prati iransko pridržavanje sporazuma, saopštila je da Iran poštuje svoj deo tog spornog dogovora.

XS
SM
MD
LG