Linkovi

SAD najavljuju nove sankcije Iranu


SAD su objavile da nameravaju da ponovo uvedu sankcije iranskim energetskim i bankarskim sektorima i poručile da Iran mora da promeni ponašanje, odnosno počne da se ponaša kao “normalna zemlja”.

Posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju, SAD se spremaju da ponovo uvedu ekonomske sankcije Teheranu i nagovaraju druge zemlje i kompanije da im se u tome pridruže.

“Naš cilj je da putem energetskih sankcija povećamo pritisak na iranski režim kako ne bi mogao da zarađuje od prodaje sirove nafte. Radimo na tome da ne uzrokujemo poremećaje na svetskom tržištu, ali i verujemo da će proizvodnja na globalnom nivou opstati”, izjavio je Brajan Huk iz Stejt departmenta.

Huk je rekao da je 50 međunarodnih kompanija već obećalo da će se povući iz Irana. Usred protesta u Iranu zbog mogućeg pogoršanja ekonomskih sankcija, u Parizu, na takozvanom “Slobodnom iranskom protestu” okupili su se protivnici režima u Teheranu.

Savetnik predsednika Trampa Rudi Đulijani kaže da sankcije već imaju određen uticaj.

“Trampova administracija je podržala proteste i ovo je rezultat. Dobili su vetar u leđa”

Ostale potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, uključujući Nemačku I Francusku, ostale su privržene dogovoru. Bivši guverner Novog Meksika Bil Ričardson upozorio je da SAD ne treba da, u pokušaju da kazne Iran, od sebe udaljavaju evropske saveznice.

“Mislim da SAD moraju biti oprezne u primeni sankcija svojim evropskim prijatelima”

Iranski predsednik Hasan Rohani pokušava diplomatski da ubedi Evropu da očuva nuklearni sporazum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG