Linkovi

Nakon izlaska SAD, Iran traži od ostalih potpisnica da sačuvaju sporazum


Arhiva - Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Džavad Zarif, obraća se medijima nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, 15. maja 2018.
Arhiva - Iranski ministar inostranih poslova, Mohamed Džavad Zarif, obraća se medijima nakon sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini u Briselu, 15. maja 2018.

Ministar spoljnih poslova Irana, Mohamed Džavad Zarif, nazvao je povlačenje SAD iz nukelarnog sporazuma nelegalnim i pozvao druge zemlje potpisnice da ne prate taj primer.

Iranski državni mediji javili su u nedelju da je Zarif poslao pismo ministrima spoljnih poslova nacija koje su ostale u sporazumu - Velike Britanije, Kine, Nemačke i Rusije, tražeći od njih da "nadomeste" Iranu gubitke koje je donelo povlačenje SAD, ukoliko žele da očuvaju sporazum.

Zarif je nazvao nuklearni sporazum iz 2015. rezultatom "preciznih, osetljivih i balansiranih multirateralnih razgovora".

"Nelegalno povlačenje vlade SAD... posebno siledžijske metode koje je upotrebljavala vlada da dovede druge vlade na svoju liniju, diskreditovale su vladavinu prava i izazvale principe povelje Ujedinjenih nacija i efikasnost međunarodnih tela", piše Zarif.

Predsednik Donald Tramp objavio je prošlog meseca da Sjedinjene Države izlaze iz onoga što je nazvao "užasan, jednostrani sporazum" koji daje sve prednosti Iranu.

Tramp je rekao da sporazum, koji je u delovima ispregovarala Obamina administracija, omogućava Iranu da obnovi nešto od nuklearnog programa u narednoj deceniji. Takođe, nije uradio ništa da obuzda iranski program balističkih raketa, niti njegovu podršku ekstremistima širom Bliskog istoka, uključujući i sirijski režim.

Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužuju Iran za kršenje nuklearnog sporazuma - što je tvrdnja koju su pobili međunarodni inspektori.

Tramp je pretio da će da ponovo uvede sankcije Iranu.

XS
SM
MD
LG