Linkovi

Merkel sa Trampom o Iranu, trgovini i "izvanrednim odnosima"


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Tramp na konferenciji za novinare u Vašingtonu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Tramp na konferenciji za novinare u Vašingtonu.

Predsednik Tramp dočekao je u Beloj kući nemačku kancelarku Angelu Merkel uz tvrdnju da dve zemlje i dvoje lidera imaju „odličan odnos“. Nemačka kancelarka, koja je došla u posetu u istoj nedelji kada je u Vašingtonu boravio francuski predsednik Emanuel Makron – imala je dva cilja – da pokuša da ubedi predsednika Trampa da se ne povlači iz iranskog nuklernog sporzuma, kao i da odustane od uvođenja tarifa na proizvode iz EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, predsednik Tramp i Angela Merkel govorili su o zajedničkom prijateljstvu, saradnji unutar NATO-a i zajedničkoj borbi protiv terorizma ali i pitanjima o kojima postoje neslaganja – kao što je nuklearni sporazum sa Iranom. Predsednik Tramp bio je oštar prema Teheranu.

„Iranski režim podstiče nasilje, krvorproliće i haos širom Bliskog istoka. Moramo da se postaramo da se taj ubilački režim ni ne približi dobijanju nuklearnog oružja i da Iran okonča proliferaciju opasnih projektila i podršku terorizmu. Gde god da postoji problem na Bliskom istoku, Iran je tu.“

Nemačka kancelarka se složila da je potrebno suzbiti nuklearne ambicije Irana ali i izrazila nadu da se od sporazuma neće odustati.

„Očigledno je da sporazum sa Iranom nije savršen, i neće rešiti sve probleme. Reč je o osnovi koju možemo da dalje nadograđujemo. Videćemo šta će odlučiti američki patneri i nastavićemo da razgovaramo o tom pitanju.“

Dok Merkel pokušava da utiče na Trampa da ne odustaje od dogovora koji je šest svetskih sila skopilo sa Iranom 2015, novi američki državni sekretar Majk Pompeo u Briselu je danas izjavio da je malo verovatno da će predsednik Tramp ostati u iranskom sporazumu, osim ako ne dođe do njegovih izuzetno velikih izmena.

Tramp i Merkel takođe su pozdravili istorijski susret lidera Severne i Južne Koreje, razgovarali o situaciji u Ukrajini, američkim sankcijama Rusiji i trgovini. Nemačka kancelarka želi da Tramp izuzme Evropsku uniju iz tarifa koje namerava da uvede na uvoz aluminijuma I čelika. Tramp je danas izjavio da je neophodno da SAD imaju „pravedan i recipročan“ trgovinski odnos sa svojim partnerima i da je spreman da sa nemačkom radi na otklanjanju tih nepravilnosti.

Odnos Trampa i Merkel do sada je češće opisivan kao napet nego srdačan. Dok su novinari ne samo pažljivo slušali šta dvoje lidera govore već i pratili njihov govor tela, predsednik Tramp je u Ovalnoj kancelariji izjavio da je njegov odnos sa Merkel odličan.

„Imamo sjajan odnos i od početka smo imali sjajan odnos ali neki ljudi to nisu razumeli. Međutim, mi to znamo i to je najvažnije. Ona je izuzetna žena. Čast mi je što ste u Beloj kući. Hvala Angela.“

Nemačka kancelarka je odgovorila:

"Hvala vam na toplim rečima i čestitkama. Trebalo nam je vremena da formiramo ovu vladu ali sam mislila da je veoma važno da u svojoj prvoj poseti van Evrope dođem u SAD kako bih ponovo naglasila našu želju d dodatno produbimo odnose.“

Za razliku od pompe koja je pratila trodnevnu državnu posetu francuskog predsednika Makrona, poseta nemačke kancelarke je relativno kratka i ozbiljna. Ona je provela ukupno malo više od dva sata sa predsednikom Trampom na susretu u Ovalnoj kancelariji i radnom ručku.

Analitičari uoči sastanka: "Ofanziva šarma" nije prioritet za Merkel

Dok je srdačan odnos Trampa i Makrona, koji američki mediji nazivaju „bratskom romansom“, bio očigledan tokom Makronove posete, Trampov odnos sa Merkel je bez sumnje hladniji.

Analitičari podsećaju da na njihovom prvom sastanku u martu 2017. Tramp nije odgovorio na pruženu ruku Merkel niti da dvoje lidera nije razgovaralo pet meseci do telefonskog razgovora 1. marta.

„Dok je Emanuel Makron mnogo uspešniji u šarmiranju predsednika Trampa, za Angelu Merkel „ofanziva šarma“ nije prioritet i umesto toga ona radi na bazi principa, zajedničkih vrednosti i interesa“, kaže Erik Džons, direktor za evropske i evroazijske studije na Univerzitetu Džons Hopkins.

Nil Gardiner, direktor Centra za slobodu Margaret Tačer pri fondaciji Heritidž, rekao je za Glas Amerike da očekuje od Merkel da se više suprotstavi Trampovoj administraciji nego što je to učinio francuski predsednik. “Mislim da su Nemci mnogo više kritički nastrojeni prema Trampovoj spoljnoj i ekonomskoj politici i verujem da će Angela Merkel verovatno zauzeti tvrđi stav od Makrona po određenim pitanjima ali će sigurno uložiti veliki napor da spasi iranski nuklearni sporazum”, kaže Gardiner koji dodaje da će “biti zanimljivo videte do kojeg stepena će Merkel i Makron izneti iste predloge u pogledu jačanja iranskog nuklearnog sporazuma.”

Heder Konli je direktorka programa za Evropu u Centru za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu. Novinarima je rekla da će ovonedeljne posete evropskih lidera biti nazvane - “poseta spasavanja iranskog nuklearnog sporazuma.”

Francuski predsednik Emanuel Makron i američki predsednik Tramp na državnoj večeri u Beloj kući.
Francuski predsednik Emanuel Makron i američki predsednik Tramp na državnoj večeri u Beloj kući.

Makron je tokom posete više puta pozvao Trampa i američki Kongres da ne odustaju od sporazuma iz 2015. koji je šest velikih svetskih sila (SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina) postiglo sa Iranom koji se u zamenu za ublažavanje međunarodnih sankcija koje su osakatile njegovu ekonomiju obavezao da ograniči svoj nuklearni program.

Tramp je dogovor postignut za vreme prethodne, Obamine administracije, nazvao “najgorim sporazumom svih vremena”. On tvrdi da bi Iran mogao da lako ostvari nuklearne kapacitete do kraja 10-godišnjeg sporazuma i često osuđuje iranske vojne aktivnosti u Siriji, Jemenu I Libanu. Tramp je I tokom Makronove posete sporazum nazvao “besmislenim i smešnim” ali nije nagovestio da li će se SAD povući iz dogovora. Makron je, međutim, rekao novinarima na kraju svoje posete Vašingtonu da veruje da će se Tramp povući iz sporazuma uprkos Makronovim apelima da SAD nastave da poštuju taj dogovor. “Imam utisak da će se povući iz dogovora iz svojih ličnih, odnosno iz razloga unutrašnje politike”, rekao je Makron.

XS
SM
MD
LG