Linkovi

Rohani: Iran "ima planove za odupiranje" svakoj Trampovoj odluci


Arhiva - Iranski predsednik Hasan Rohani prisustvuje sastanku muslimanskih lidera i naučnika u Hiderbadu, Indija, 15. februara 2018.

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je u nedelju da Iran ima planove da odgovori na svaki potez predsednika SAD Donalda Trampa povodom nuklearnog sporazuma iz 2015. i da će Sjedinjene Države zažaliti zbog odluke da izađu iz pakta.

Tramp je rekao da će, osim ako evopski saveznici do 12. maja ne isprave "nedostatke" u nuklearnom sporazumu koji je Teheran postigao sa svetskim silama, on odbiti da produži američke olakšice na sankcije Iranu.

"Imamo planove za odupiranje svakoj Trampovoj odluci o nuklearnom sporazumu", rekao je Rohani u govoru koji je prenosila državna televizija.

"Naređenja su izdata našoj organizaciji za atomsku energiju... i ekonomskom sektoru, kako bi se suprostavili američkim planovima protiv naše zemlje", rekao je Rohani na skupu u severoistočnom Iranu.

"Amerika pravi grešku ukoliko napusti nuklearni sporazum", rekao je Rohani.

Rudi Đulijani, advokat predsednika Trampa, simuilira cepanje papira dok govori o iranskom nuklearnom sporazumu na Konvenciji o iranskoj slobodi, ljudskim pravima i demokratiji u Grand Hajatu, 5. maja 2018, u Vašingtonu.
Rudi Đulijani, advokat predsednika Trampa, simuilira cepanje papira dok govori o iranskom nuklearnom sporazumu na Konvenciji o iranskoj slobodi, ljudskim pravima i demokratiji u Grand Hajatu, 5. maja 2018, u Vašingtonu.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka ostaju predane nukelarnom sporazumu, ali u naporima da zadrže Vašington u njemu, žele da otvore razgovore o iranskom programu balističkih raketa, njegovim nuklearnim aktivnostima nakon 2025. - kada ističu glavne tačke sporazuma - i ulozi Irana u bliskoistočnim krizama kao što su Sirija i Jemen.

"Nećemo pregovarati ni sa kim o našem oružju i odbrani i napravićemo i uskladištiti onoliko oružja, postrojenja i raketa koliko nam je potrebno", rekao je Rohani, ponavljajući odbijanje koje su izneli iranski lideri razgovora o iranskom raketnom programu, za koji Teheran tvrdi da je odbramben.

Netanjahu ponovo upozorava Iran

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u nedelju da Iran snabdeva Siriju usavršenim oružjem koje prestavlja pretnju po Izrael, uz upozorenje da bi bolje bilo odmah se suprostaviti Teheranu.

Netanjahu je na sastanku kabineta rekao da je "Izrael odlučan da spreči iransku agresiju čak i ako to znači borbu".

"Bolje sada nego kasnije. Ne želimo eskalaciju, ali smo spremni za bilo koji scenario", rekao je Netanjahu na sastanku kabineta.

Izrael je više puta upozorio da neće tolerisati stalno iransko vojno prisustvo u susednoj Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG