Linkovi

EU reafirmiše sporazum sa Iranom, upozorava protiv konflikta u regionu


Visoki pšredstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel govori tokom konferencije za štampu nakon hitnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU zbog situacije sa Iranom, u sedištu EU u Briselu, 10. januara 2020.
Visoki pšredstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel govori tokom konferencije za štampu nakon hitnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU zbog situacije sa Iranom, u sedištu EU u Briselu, 10. januara 2020.

Ministri Evropske unije pozvali su u petak na hitnu deeskalaciju spirale nasilja na Bliskom istoku i i u Libiji, poručivši da region ne može da priušti još jedan rat i ponovili svoju posvećenost Iranskom nuklearnom sporazumu.

Obraćajući se novinarima nakon hitnih sastanaka u Briselu, šef diplomatije EU Žozep Borel izneo je tmurno upozorenje.

"Region ne može sebi da priušti još jedan rat, pozivamo na hitnu deeskalaciju i maksimalnu uzdržanost svih strana", rekao je on.

On je rekao da porast nasilja u regonu dovodi u opasnost rezultate napora koji su godinama ulagani kako bi se stabilizovao Irak. Evropljani, među ostalima, strahuju od ponovnog uzdizanja Islamske države.

Sastanak u Briselu kruna je sedmice prepune događajima, tokom koje je Iran u dva raketna napada na baze u Iraku odgovorio na smrtonosni napad Vašingtona na iranskog najvišeg komandanta Kasema Sulejmanija, takođe u Iraku. Sa svoje strane, Irak je zatražio od SAD da povuku svoje trupe iz te zemlje.

Prekid vatre u Libiji

U severnoj Africi, konflikt u Libiji takođe se intenzivirao. Rusija i Turska pozvale su na prekid vatre, koji bi trebalo da važi od nedelje. Borel je rekao da je Evropska unija spremna da pomogne da se prekid neprijateljstava nadzire.

Poslednji talas nasilja test je za evropsku diplomatiju i novu evropsku izvršnu vlast, koja se nada da će uspostaviti veći uticaj EU na međunarodnom planu.

Borel je rekao da je blok posvećen očuvnaju Iranskog nuklearnog sporazuma (JCPOA), odbacujući poziv predsednika SAD Donalda Trampa upućen Evropi da ga prati u napuštanju tog sporazuma. Borel je pozvao Iran da vrati u okvire sporazuma.

"Bez JCPOA, Iran bi danas bio nuklearna sila", rekao je on. "Zahvaljujući sporazumu, Iran nije nuklearna sila".

Ranije ove nedelje, francuski ministar inostranih poslova Žan Iv le Drian rekao je da bi bez sporazuma Iran mogao da ima nuklearno oružje za godinu ili dve.

Teheran sa svoje strane tvrdi, pak, da su njegove nuklearne aktivnosti samo u mirnodopske svrhe.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG