Linkovi

Tramp daleko od toga da izvede SAD iz "beskonačnih ratova"


Predsednik SAD tokom nenajavljene posete Avganistanu na Dan zahvalnosti 2019.
Predsednik SAD tokom nenajavljene posete Avganistanu na Dan zahvalnosti 2019.

Presdsednik SAD Donald Tramp je još u kampanji obećavao da će SAD izvući iz takozvanih "beskonačnih ratova". Ipak, oko 200 hiljada američkih vojnika i dalje je raspoređeno širom sveta, a na Bliskom istoku je povećan njihov broj otkad je Tramp na vlasti.

Nemiri u severoistočnoj Siriji ponovo su izbili povlačenjem snaga SAD, što je ostavilo prostor za napad Turske na Kurde. Izveštaj Pentagona je kasnije pokazao da je ova američka odluka omogućila Islamskoj državi da se ponovo okupi.

“Pozicija SAD u Siriji sada je mnogo slabija i komplokovanija, nego što je bila pre Trampovog dogovora sa Erdoganom”, kaže Džerald Fajerstin iz Instituta za Bliski istok

Tramp je naredio premeštanje vojske iz Sirije u Irak, gde je trenutno oko 6000 njih. Ali, nekoliko stotina je ostalo i štiti naftna polja od Islamske države.

Iako je kalifat je oslabio u Iraku i Siriji, terorizam i ekstremizam su i dalje ozbiljna pretnja.

“Ima li stabilnosti u regionu, ima li garancije da ne moramo tamo da raspoređujemo vojsku i da se neće desiti neka vojna akcija u budućnosti? Nema." kaže Entoni Kordesman iz Centra za međunardone i strateške studije.

Predsednik često ističe uspeh u borbi protiv Islamske države i pominje ubistvo lidera te organizacije Abu Bakr al Bagdadija.

O tome je govorio i tokom nenajavljene posete Avganistanu na Dan zahvalnosti u novembru 2019. Iz Avganistana je povučeno dve hiljade vojnika, dok je 12 hiljada ostalo. Mirovni pregovori sa talibanima su u toku.

“Bićemo tu dok ne postignemo dogovor i pobedimo. A oni očajnički žele dogovor”, kaže Tramp.

Predsednik SAD je zaoštrio politiku prema Iranu i naredio uvođenje sankcija, pošto je Ameriku povukao iz nuklearnog sporazuma. Poslao je 3000 vojnika u Saudijsku Arabiju, nakon napada na naftno postrojenje – za koje se okrivljuje Iran.

Nekoliko meseci pre toga, stavio je veto na odluku Kongresa da se uskrati podrška SAD Saudijskoj Arabiji u ratu u Jemenu. Kritičari kažu da nema jasnoće u spoljnoj politici.

“Nemamo jasnu strategiju da okončamo taj konftlikt. Vidite da su problemi u regionu veoma ozbiljni i mi smo ih pogoršali time što smo promenili poziciju prema Zapadnoj obali i Palestincima, bez da smo se o tome konsultovali sa saveznicima i napravili neki jasan mirovni plan”, ocenjuje Kordsman.

U Južnoj Koreji trenutno je 28 hiljada američkih vojnika, kako bi Severna Koreja odvratla od napada. Razgovori Donalda Trampa i Kim Džong Una su propali, a Kim je Trampu obećao i “božićni poklon”.

“Kim želi da skrene pažnju na sebe, jer zna da je američka birokratija mnogo manje naklonjena dogovoru sa Pjongjangom nego Tramp lično”, kaže ekspert Instituta Brukings Majkl O Hamilton.

Gruba procena je da je oko 200 hiljada, od ukupno milion i 300 hiljada američkih vojnika, raspoređeno širom sveta.

XS
SM
MD
LG