Linkovi

Demonstranti u Iraku upali u ambasadu SAD


Pripadnici proiranske Hašid al Šabi paramilitarne grupe u Iraju kače zastavu na bodljikavu žicu na spoljnom zidu Ambasade SAD u Bagdadu, tokom nasilnih demonstracija, 31. decembra 2019.

Bezbednosne snage oko ambasade SAD u Bagdadu ispalile su suzavac na demonstrante koji su prodrli kroz spoljni prsten ambasade, dok je trajalo okupljanje u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je gađana proiranska milicija u Iraku i Siriji.

Nekoliko hiljada demonstranata palilo je male vatre, bacalo kamenice i mahalo zastavama u znak podrške militantnim grupama.

Vazdušni udari u nedelju izazvali su bes i kritike od strane najviših iračkih zvaničnika, ali Sjedinjene Države brane svoje akcije i upozoravaju da bi napadi mogli da budu ponovljeni.

Predsednik Donald Tramp svalio je krivicu na Iran zbog upada na teritoriju ambasade SAD.

"Iran je ubio američkog ugovorca, ranio je mnoge. Snažno smo odgovorili, kao što uvek činimo. Sada Iran orkestrira napad na ambasadu SAD u Iraju. Smatraćemo ih u potpunosti odgovornima. Uz to, očekujemo da Irak upotrebi svoje snage kako bi zaštitio ambasadu i o tome je obavešten", rekao je Tramp preko društvenih mreža.

Viši zvaničnik Stejt dipartmenta rekao je u ponedeljak: "Karakteristika je iranske ekspanzionističke politike da izaziva napade koje negira. Nećemo više davati Iranu fikciju negiranja."

Američki udari ciljali su skladišta oružja Kataeb Hezbolaha i komandne i kontrolne lokacije širom Iraka i u istočnoj Siriji. U udarima je ubijeno najmanje 25 ljudi i ranjene na desetine drugih.

XS
SM
MD
LG