Linkovi

Američka vojska izvršila udare na paravojne snage u Iraku i Siriji


The Pentagon Logo
The Pentagon Logo

SAD izvršile su vojne udare u Iraku i Siriji čija su meta bile paravojne snage koje se smatraju odgovornim za napad u kojem je ubijen jedan Amerikanac, radnik pod ugovorom, saopštio je portparol Pentagona.

Američke snage su izvršile "precizne, odbrambene udare" na pet lokacija pripadnika šiitske muslimanske grupe Kataib Hezbolah - odnosno Brigade Hezbolaha - iračkih paravojnih snaga koje podržava Iran, saopštio je portparol Džonatan Hofman.

SAD smatraju da su te snage odgovorne za raketni napad u petak, u kojem je ubijen jedan američki građanin, radnik Pentagona, kod vojnog kompleksa u blizini Kirkuka u severnom Iraku. Zvaničnici navode da su napadači ispalili čak 30 granata.

Pentagon nije objavio detalje kako su napadi izvršeni. Kako je saopšteno, SAD su pogodile tri lokacije paravojske u Iraku i dve u Siriji, uključujući skladišta oružja i komandane i kontrolne baze tih jedinica.

Hofman navodi da će američki udari oslabiti kapacitete te grupe da vrši buduće napade na Amerikance i njihove saveznike iz iračke vlade.

Iračke Brigade Hezbolah, odvojene snage od libanske grupe Hezbolah, operišu u okviru državno dozvoljenih paravojnih snaga koje se kolektivno zovu Snage za narodnu mobilizaciju. Mnoge od njih podržava Iran.

Visoki zvaničnik tih snaga, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da je najmanje 12 boraca Brigada Hezbolah stradalo u američkim udarima duž granice Iraka i Sirije. Ta cifra još nije potvrđena iz nezavisnih izvora.

XS
SM
MD
LG