Linkovi

Eksperti: Ubistvo Sulejmanija zemljotres koji potresa ceo svet


Iran je obećao "žestoku osvetu" zbog ubistva generala Kasema Sulejmanija
Iran je obećao "žestoku osvetu" zbog ubistva generala Kasema Sulejmanija

Ubistvo komandanta iranske elitne jedinice Kuds Kasema Sulejmanija na aerodromu u Bagdadu imaće posledice širom sveta, ocenio je Džejson Brodski, direktor organizacije "Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana".

"Kasem Sulejmani nije samo simbol, već čovek koji je imao suštinsku moć i autoritet u Iranu", rekao je Brodski i istakao da je iranski general imao status "rok zvezde" u regionu i da je razvio sopstveni kult.

Komandant iranske elitne jedinice Kuds, dela iranske Revolucionarne garde, ubijen je u vazdušnom napadu SAD na aerodrom u Bagdadu u četvrtak uveče.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je naredio napad, izjavio je da akcija nije sprovedena da bi se započeo rat sa Iranom.

Saradnik instituta Hadson Majkl Doran smatra da je ubistvo Sulejmanija važnije od ubistva Osame bin Ladena i Abu Bakr al Bagdadija.

"Njihove organizacije su bile ozbiljno oštećene kada su oni ubijeni, ali Iran je mnogo ozbiljnija pretnja jer je na putu da napravi nuklearno oružje...Iran ima paravojne organizacije širom regiona koje snabdeva oružjem i koje su pretnja za SAD i njihove saveznike. To je realna, strateška pretnja, a Kasem Sulejmani je arhitekta te strategije", kaže Doran za Glas Amerike.

Zato će, zaključuje saradnik Hadson instituta, Sulejmanijeva smrt značiti preokret u regionalnoj politici.

Ilan Berman, potpredsednik organizacije Američki savet za spoljnu politiku, ipak smatra da je ubistvo Sulejmanija jednako važno kao ubistvo Bin Ladena i Bagdadija.

"Sulejmanijevo učešće u izazivanju nestabilnosti u regionu i njegovo komandovanje paravojnim grupama je dobro poznato američkoj vladi. Ovaj napad je jasan signal da će pojedinci poput Sulejmanija trpeti posledice Trampove administracije".

Politički analitičar Ajed al Manal kaže za Glas Amerike da je ubistvo Sulejmanija "veliki udarac interesima Irana jer je Sulejmani bio prvi iranski komandant koji je širio religiju i političku ideologiju u regionu o trošku drugih zemalja".

Portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus rekla je da je predsednik Donald Tramp pred sobom imao teško pitanje - da li je Amerika bezbednija ako je Sulejmani živ ili mrtav - i da je odlučio da je bezbednija ako je iranski general mrtav.

XS
SM
MD
LG