Linkovi

Iran pustio u rad nove nuklearne centrifuge


Šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi, objavio je da je puštena u rad nova vrsta nuklearnih centrifuga.

Iran je pustio u rad novu generaciju visokorazvijenih centrifuga za obogaćivanje uranijuma, saopštio je šef iranske Organizacije za atomsku energiju. Takav program je suprotan sporazumu iz 2015. koji je Teheran potpisao sa grupom svetskih sila.

Ali Akbar Salehi objavio je na državnoj televiziji da Iran sada koristi centrifuge IR-6, koje omogućavaju mnogo brže obogaćivanje uranijum nego centrifuge IR-1, čija je upotreba dozvoljena toj zemlji prema nuklearnom sporazumu. On je dodao da Iran radi na razvoju još bržih centrifuga.

Sporazumom iz 2015, od Irana se traži da ograniči svoje nuklearne aktivnosti, posle optužbi da radi na programu razvoja nuklearnog oružja. Iran tvrdi da nuklearin program ima samo civilnu upotrebu ali je pristao na uslove u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, koje su zemlji nanele ozbiljne posledice.

Od kako se predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma prošle godine, Iran je preduzeo nekoliko koraka kojima se udaljio od svojih obaveza. Između ostalog, prekoračio je granicu dozvoljenih zaliha obogaćenog nuklearnog materijala i nivo do kojeg sme da obogaćuje uranijum.

Iran se žali da druge potpisnice nuklearnog sporazuma, pre svega evropske zemlje, nisu učinile dovoljno da pomognu u ublažavanju sankcija Teheranu, nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

XS
SM
MD
LG