Linkovi

Kongres oštro osudio Trampovu odluku da povuče vojnike iz Sirije


Američki vojnici u Siriji
Američki vojnici u Siriji

Sjedinjene Države počele su da povlače vojnike iz sjevernoistočnog dijela Sirije, što je veliki preokret u američkoj strategiji za taj region. Odluka Vašingtona o povlačenju otvara put za skoru tursku vojnu ofanzivu protiv snaga koje predvodi Kurdi, a koje su do sada bile ključni američki saveznik u Siriji. Članovi Kongresa iz obje stranke oštro su osudili najnoviji spoljnopolitički potez Trampove administracije.

Američke oružane snage više neće biti prisutne u sjevernom dijelu Sirije, jer su, kako je saopštila Bijela kuća, porazile kalifat Islamske države.

Odluka o povlačenju vojnika iz tog područja, koja predstavlja veliki taktički preokret za Amerikance, objavljena je posle jučerašnjeg telefonskog razgovora turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana i američkog predsjednika Donalda Trampa.

"Nakon našeg razgovora uveče o tom pitanju, počelo je povlačenje, kao što je Tramp i najavio”, rekao je Erdogan.

Na Tviteru se oglasio i Tramp, koji je poručio da je vrijeme za Sjedinjene Države da se povuku iz, kako je tvitovao, smiješnih beskonačnih ratova, od kojih su mnogi plemenski, i da dovedu vojnike kući.

Međutim, ključni američkih saveznik u borbi protiv Islamske države - Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi – saopštile su da je riječ o izdaji, da će američko povlačenje imati negativan uticaj na rat protiv džihadista I izazvati još veću nestabilnost i da neće oklijevati da se brane od turske ofanzive.

Ankara želi da protjera sirijsko-kurdske borce sa svoje granice i eliminiše prijetnju od kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG) koju smatra terorističkom organizacijom. Takođe planira da uspostavi bezbjednu zonu za sirijske izbjeglice koje trenutno žive u Turskoj. Zbog odluke Vašintona, održan je i vanredni sastanak humanitarnih zvaničnika Ujedinjenih nacija u Ženevi.

"Ljudi koji žive tamo će imati najviše pitanja o tome kako će to uticati na njihove živote i svakodnevne aktivnosti. Mi ne znamo šta će se dogoditi, nadamo se najboljem, ali se pripremamo za najgore”, naglasio je koordinator Ujedinjenih nacija za Siriju Panos Mumcis.

Najnoviji potez američke administracije kritikovao je i bivši Trampov izaslanik za globalnu koaliciju za borbu protiv Islamske države Bret Mekgurk, koji je ocijenio da se time pokazuje potpuno nerazumjevanje situacije na terenu.

Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi
Sirijske demokratske snage, koje predvode Kurdi

Trampovu odluku o povlačenju vojnika iz sjeverne Sirije takođe su osudili članovi Kongresa, među kojima i njegovi republikanski saveznici i lideri Republikanske stranke, koji su ocijenili da je to ozbiljna greška koja bi mogla da izazove katastrofu.

Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je će tražiti uvođenje sankcija protiv Turske u slučaju invazije na Siriju, ali i njenu suspenziju iz NATO-a, ako napadne kurdske snage koje su Americi pomagale da uništi kalifat Islamske države.

“Od preranog povlačenja američkih snaga iz Sirije koristi će imati samo Rusija, Iran i Asadov režim", poručio je u saopštenju lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi ocenila je da je "reč o duboko uznemiravajućem razvoju događaja, kojim se izdaju kurdski saveznici koji su bili ključni u američkoj misiji da se uništi Islamska država".

Bijela kuća saopštila je da će Turska sada biti odgovorna za sve pripadnike Islamske države, zarobljene u sjevernom dijelu Sirije tokom protekle dvije godine. U međuvremenu, Tramp i Erdogan bi trebalo da se sastanu u Vašingtonu narednog mjeseca.

XS
SM
MD
LG