Linkovi

Predstavnički dom usvojio rezoluciju o Trampovim ratnim ovlašćenjima


Američki Predstavnički dom usvojio je rezoluciju kojom se od predsednika Donalda Trampa zahteva da dobije odobrenje Kongresa pre nego što upotrebi američke oružane snage protiv Irana. Za rezoluciju je glasalo 224 članova tog tela, a 194 je bilo protiv. Mera sada odlazi u Senat, koji kontroliše Trampova Republikanska partija, gde će usvajanje rezolucije biti znatno teže.

Predsedavajuća Nensi Pelosi pred glasanje je izjavila da ne misli da je Bela kuća učinila Ameriku bezbednijom time što je ubila iranskog vojnog komandatna Kasema Sulejmanija. Ona je najavila da će rezolucija biti usvojena, dok je lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevin Makarti poručio da mera - ne može da postane zakon.

Bela kuća je juče organizovala brifing za senatore o razlozima zbog kojih je ubijen Sulejmani, ali su demokratski senatori sa njega izašli nezadovoljni ponuđenim argumentima i objašnjenima, navodeći da nisu čuli dokaze o neposrednoj pretnji Americi.

Najviši zvaničnici administracije, među kojima su bili državni sekretar Majk Pompeo, sekretar za odbranu Mark Esper i direktorka CIA-e Đina Haspel otišli su na Kapitol Hil u sredu da bi brifovali članove oba doma Kongresa o odluci da se izvrši vazdušni udar u kojem je ubijen Sulejmani.

Mnoge demokrate su posle sastanka iznele kritike, navodeći da nisu čuli konkretna opravdanja za tu vojnu akciju. Republikanci, uz nekoliko izuzetaka, izneli su podršku potezima administracije.

"Uveren sam, da nije preduzeta odlučna akcija, danas bismo ovde pričali o smrti desetina, ako ne i stotina Amerikanaca, od ruke šiitskih paravojnih snaga - saradnika iranskog režima", rekao je republikanski senator Marko Rubio.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, u pratnji članova Kongresa, dolazi na brifing o ubistvu Kasema Sulejmanija na Kapitol Hilu 8. januara 2019.
Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi, u pratnji članova Kongresa, dolazi na brifing o ubistvu Kasema Sulejmanija na Kapitol Hilu 8. januara 2019.

Demokratski senator Tim Kejn izjavio je da na osnovu prezentacije zvaničnika nije izvukao zaključak o "neposrednoj pretnji."

Republikanski senator Džim Riš ocenio je da, nakon što je čuo informacije koje su bile predočene Trampu, "bilo bi neodgovorno, nepromišljeno i namerno zanemarivanje bezbednosti Amerikanaca da predsednik nije reagovao da se eliminiše Sulejmani."

Senatori Majk Li i Rend Pol, obojica republikanci, posle brifinga su rekli da bi podržali sličnu rezoluciju u skladu sa Zakonom o ratnim ovlašćenjima.

"Ova debata je stara 70 godina i počela je 1950-ih sa Korejom i Trumanom. To je debata a mnogi su napisali da se Kongres danas odrekao vršenja svoje dužnosti. Senator Li i ja istupamo i kažemo da se ne odričemo obavljanja svoje dužnosti. Naša dužnost, po Ustavu, je da vodimo debatu kada idemo u rat. I mi nećemo odustati od te dužnosti."

U tekstu rezolucije o kojoj raspravlja Predstavnički dom, Iran se označava kao država sponzor terorizma, koja je umešana u destabilizujuće aktivnosti širom Bliskog istoka a Sulejmani kao "mozak" i glavni organizator mnogih od tih aktivnosti.

U njoj se navodi da Sjedinjene Države imaju pravo na samoodbranu od neposrednih napada, ali da u takvim slučajevima izvršna grana treba da kaže Kongresu zašto je vojna akcija neophodna, zašto mora da se odigra u određenom vremenskom periodu i koja bi bila šteta ako se taj vremenski rok propusti. Takođe se ističe da administracija treba da objasni zašto bi preduzimanje vojne akcije sprečilo buduće napade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG