Linkovi

Iran usvaja budžet pod sankcijama, nova postrojenja za obogaćivanje uranijuma


Predsednik Hasan Rohani, u Teheranu, 4. decembra 2019.
Predsednik Hasan Rohani, u Teheranu, 4. decembra 2019.

Predsednik Irana rekao je u nedelju da će njegova zemlja naredne godine biti manje zavisna od izvoza sirove nafte, zahvaljujući novom budžetu koji je osmišljen tako da se odupre trgovinskim sankcijama Sjedinenih Država.

Iran se nalazi pod stegom ekonomske krize. Ponovo uvedene sankcije blokirale su iranski izvoz sirove nafte, nakon odluke predsednika SAD Donalda Trampa o povlačenju iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svetskim silama 2015.

"Budžet šalje poruku svetu da ćemo uprkos sankcijama upravljati zemljom", rekao je predsednik Hasan Rohani u parlamentu. Predloženi budžet je odgovor na "maksimalni pritisak sankcija" koje su uvele SAD, rekao je, prenosi AP.

Rohani je dodao da će iranska vlada takođe imati koristi od pet milijardi velikog kredita od Rusije, čije je odobravanje u fazi finalizacije. Rekao je da će SAD i Izrael ostati u "beznadežnom" stanju, uprkos njihovom cilju slabljenja Irana kroz sankcije.

Budžet ima za cilj pružanje veće pomoći i "uklanjanje poteškoća" siromašnim građanima zbog velike potrebe za hranom i medicinskom negom, rekao je.

Naredna finansijska godina u Iranu počinje 20. marta, nakon Persijske nove godine. Predviđeno je da budžet bude 40 milijardi dolara, nekih 10 odsto više nego 2019. Uvećanje dolazi u trenutku kada ekonomija zemlje trpi inflaciju od 40 odsto.

Parlament ima vremena do početka februara da raspravlja o zakonu o budžetu. Savet zaštitnika, ustavno nadzorno telo, mora da odobri zakon, kako bi on stupio na snagu.

Ekonomske nedaće u Iranu delom su podstakle gnev građana koji je ispoljen tokom rasprostranjenih protesta prošlog meseca, koje su iranske bezbednosne snage nasilno ugušile. Amnesti internešenel saopštio je da je u nemirima ubijeno preko 200 ljudi. Iran do sada nije dao nikakvu zvaničnu informaciju o broju ubijenih.

Nova centrifuga za obogaćivanje uranijuma

Iran je obelodanio postojanje nove generacije centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

"U bliskoj budućnosti otkriti novu generaciju centrifuga koje su domaće proizvodnje", rekao je u subotu za državnu televiziju zamenik prvog čoveka uranske nuklearne agencije Ali Ašgar Zaren, prenosi Rojters. Zaren nije izneo više detalja.

U septembru, Iran je saopštio da je započeo sa razvojem centrifuga kako bi ubrzao obogaćivanje uranijuma, kao deo koraka koji su deo sve manje usklađenosti sa nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz tog pakta.

XS
SM
MD
LG