Linkovi

Amerika i Iran razmenile uhapšene naučnike


Doček Sijue Venga (Ambasada SAD u Švajcarskoj via AP)
Doček Sijue Venga (Ambasada SAD u Švajcarskoj via AP)

SAD i Iran razmenile su zatvorenike, što je redak diplomatski korak napred u jako napetim odnosima Vašingtona i Teherana. U razmeni koja se odigrala u Cirihu u Švajcarskoj, Iranci su predali Amerikanca kineskog porekla Sijue Venga, u zamenu za naučnika Masuda Sulejmanija.

Sijue je postdiplomac Prinstona u Americi, i uhapšen je u Teheranu 2016. Sulejmani je trebalo da odgovara pred sudom u Džordžiji.

Veng je bio osuđen na 10 godina zatvora u Iranu za "inflitriranje" u zemlju i navodno slanje tajnih dokumenata u inostranstvo, što su odbacivali Prinston i njegova porodica. Uhapšen je dok je za svoj doktorat o evroazijskoj istoriji 19. i 20. veka, skupljao podatke o dinastiji koja je vladala Iranom, naveo je Prinston.

Sulejmani se bavio istraživanjem matičnih ćelija, hematologijom i regenerativnom medicinom, a američke vlasti su ga uhapsile pod optužbama da je prekršio trgovinske sankcije kada je pokušao da prenese biološki materijal u Iran. On i njegovi adokati su tvrdili da je nevin.

Predsednik Amerike Donald Tramp objavio je da je Veng oslobođen i da se očekuje njegov povratak u SAD. On je naveo da Veng optužen za špijunažu u avgustu 2016. godine i zahvalio Švajcarskoj što je pomogla u pregovorima sa Iranom za oslobađanje postdiplomca.

Švajcarska ambasada u Teheranu zastupa interese SAD pošto je ambasada Amerike zatvorena 1979. godine nakon upada studenata i talačke krize koja je trajala 444 dana.

Razmena dolazi u momentu kada se Iran i dalje suočava sa američkim sankcijama, a sve to u senci protesta u kojima je ubijeno oko 200 ljudi. U Teheranu i dalje ima uhapšenih Amerikanaca i državljana sa Zapada. Očekuje se da će se pitanje njihovog oslobađanja pokrenuti kada na dnevni red dođe međunarodni nuklearni sporazum sa Iranom. Predsednik Amerike je u maju 2018. godine jednostrano povukao Ameriku iz sporazuma sa Iranom i uveo sankcije Teheranu.

XS
SM
MD
LG