Linkovi

Iran priznao da je greškom oborio avion, Ukrajina i Kanada traže pravdu za stradale


Ostaci ukrajinskog aviona, kojeg je greškom oborila iranska vojska
Ostaci ukrajinskog aviona, kojeg je greškom oborila iranska vojska

Iran je saopštio u subotu da je vojska te zemlje greškom oborila ukrajinski putnički avion i da je protiv-vazdušna odbrana aktivirana greškom, dok je bila u stanju pripravnosti zbog iranskih raketnih napada na američke mete u Iraku.

Strane vlade su osudile iranski potez, dok je Ukrajina zatražila odštetu.

Iran je prethodnih dana odbacivao odgovornost za obaranje Boinga 737 Ukrajinske međunarodne aviokompanije u sredu, iako je jedan od glavnih komandanata Revolucionarne garde rekao u subotu da je informisao vlasti o nenamernom raketnom napadu na ukrajinsku letelicu istog dana kada se dogodio.

"Radije bih da umrem nego da budem svedok takve nesreće", rekao je komandant vazduhoplovnih snaga Amirali Hadžizadeh na državnoj televiziji i dodao da su "te noći snage bile u stanju pripravnosti za rat", a da je oko Teherana postavljen dodatni krug odbrane. Komandant je naglasio i da je Garda tražila da se obustave komercijalni letovi, ali da taj zahtev nikada nije odobren.

Snimak eksplozije posle udara rakete u ukrajinski putnički avion
Snimak eksplozije posle udara rakete u ukrajinski putnički avion

Vrhovni lider Ali Hamenei, koji do subote nije komentarisao pad aviona u kojem je poginulo svih 176 putnika i članova posade, rekao je da bi informacije trebalo da budu javne, dok su se visoki zvaničnici i vojska izvinili za obaranje aviona.

Stotine demonstranata u Iranu zatražile su Hameneijevu ostavku zbog obaranja aviona, a o protestima je izvestila i poluzvanična novinska agencija Fars što se ne događa često.

Međutim državna televizija sugerisala je da bi otkrivanje istine mogli da zloupotrebe "neprijatelji Irana", što je obično aluzija na Sjedinjene Države i Izrael.

Ukrajinski avion leteo je blizu važnog vojnog objekta, koji pripada Revolucionarnoj gardi, saopštila je prethodno iranska vojska i najavila da će odgovorni biti prosleđeni vojnom sudu. Vojska je u saopštenju, koje je pročitano na državnoj televiziji, takođe izrazila saučešće porodicama žrtava.

Iranski predsednik Hasan Rohani tvitovao je da je interna istraga oružanih snaga utvrdila da su rakete ispaljene ljudskom greškom uzrokovale "užasan pad" ukrajinskog aviona i "smrt 176 nevinih ljudi".

"Islamska republika Iran duboko žali zbog ove katastrofalne greške. Moje misli i molitve su uz ožalošćene porodice. Nudim svoje najdublje saučešće", napisao je Rohani na Tviteru i najavio istragu i krivično gonjenje odgovornih.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif takođe se oglasio na Tviteru. Tvitovao je da je pad ukrajinskog aviona izazvala ljudska greška i "američki avanturizam".

"Tužan dan. Preliminarni zaključci interne istrage oružanih snaga: ljudska greška u vreme krize, izazvana američkim avanturizom, dovela je do katastrofe. Naše najdublje žaljenje, izvinjenje i saučešće našim ljudima, porodicama žrtava i drugim pogođenim zemljama", napisao je Zarif na Tviteru.

Ukrajinski predsednik i kanadski premijer razgovarali su sa Rohanijem i zatrazili privodjenje odgovornih pravdi i punu istragu. Ukrajinska međunarodna aviokompanija saopštila je da je Iran trebalo da zatvori aerodrom, dok je potpredsednik te aviokompanije naveo da nisu imali indikacija da postoji pretnja i da je avionu data dozvola da poleti.

Neimenovani visoki zvaničnik Trampove administracije rekao je da je Iran napravio "užasnu grešku" i dodao da su "iranski bezobzirni potezi ponovo imali katastrofalne posledice".

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je iransko priznanje "važan prvi korak" i da je "ključno da svi lideri sada traže diplomatski put napred" da bi se izbegao sukob.

Evropska unija saopštila je da je nephodno preduzeti mere da bi se osiguralo da se "tako užasna nesreća ne ponovi".

Eksperti navode da je zbog sve većeg međunarodnog pritska bilo gotovo nemoguće sakriti dokaze o raketnom napadu na avion u bilo kojoj istrazi i da je Teheran možda smatrao da je bolje da prizna šta se dogodilo nego da se suoči sa sve većim kritikama u inostranstvu i nezadovoljstvom u zemlji, s obzirom na to da su mnoge žrtve bili Iranci sa dvojnim državljanstvom.

Iran prvobitno demantovao krivicu

Sjedinjene Države i Kanada prethodno su saopštili da je avion oboren iranskom raketom, što je Iran prvobitno demantovao.

"Možemo sa sigurnošću da kažemo da raketa nije pogodila avion", rekao je u petak šef iranskog civilne avijacije Ali Abedzadeh i dodao da bi SAD i Kanada, ako su sigurni u pogledu svoji tvrdnji, trebalo da svetu predstave rezultate svojih istraga, u skladu sa svetskim standardima.

Iranske vlasti takođe su saopštile da će analiza crnih kutija možda trajati mesec ili dva, a da bi bi mogla da bude zatražena pomoć Rusije, Kanade, Francuske ili Ukrajine.

Kijev i Pariz u međuvremenu su se dogovorili da francuski eksperti pomognu u analizi crnih kutija, saopštio je kabinet ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski avion srušio se u sredu, ubrzo posle poletanja sa međunarodnog aerodroma u Teheranu.

Kanadski premijer Džastin Trudo, pozivajući se na obaveštajne podatke iz Kanade i drugih izvora, rekao je u četvrtak da je avion, u kojem je bilo 63 Kanađana, oborila iranska raketa, ali da je to možda bilo nenamerno.

"Verujemo da je verovatno da je avion oborila iranska raketa", rekao je u petak američki državni sekretar Majk Pompeo i dodao da će SAD sačekati da se istraga završi pre nego što donese konačnu procenu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvitovao je posle telefonskog razgovora sa kanadskim premijerom da su se Ukrajina i Kanada saglasili da traže objektivnu istragu.

Mnogi Iranci su na društvenim medijima izrazili nezadovoljstvo što je avionu bilo dozvoljeno da poleti, dok su neki izrazili zabrinutost zbog snimaka na Tviteru, čija autentičnost još nije potvrđena, koji ukazuju na to da je mesto pada aviona raščišćeno buldožerima. Iranski ambasador u Britaniji je demantovao te navode.

Američka Nacionalna uprava za bezbednost u saobraćaju saopštila je da će imati svog predstavnika u istrazi pada ukrajinskog aviona, a Iran je uputio i poziv američkom Boingu da se pridruži timu istražitelja.

Iranski državni mediji preneli su da će američki, kanadski i francuski istražitelji prisustvovati sastancima u Teheranu. Vašington i Otava nemaju diplomatske odnose sa Teheranom.

XS
SM
MD
LG