Linkovi

Tramp: Napašćemo 52 iranske mete, ako Iran napadne Amerikance


Predsednik Amerike Donald Tramp. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo
Predsednik Amerike Donald Tramp. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će pogoditi 52 cilja u Iranu i to "vrlo jako" ako Iran napadne Amerikance ili američke posede, nakon ubistva Kasema Sulejmanija. Tramp je pretnju izneo na Tviteru, ne pokazujući znake da smanji tenziju izazvanu njegovom naredbom da se eliminiše Sulejmanija.

On je naveo kako "Iran otvoreno navodi da će napasti američke mete u znak odmazde".

"Sjedinjene Države odredile su 52 iranska cilja, neki od njih su od posebnog značaja za Iran i iransku kulturu. Te mete, kao i Iran, bili bi pogođeni vrlo brzo i vrlo jako. Amerika ne želi više pretnji", piše predsednik Amerike na Tviteru.

Tramp je naveo da je broj meta istovetan broju Amerikanaca koji su oteti u Iranu i 444 dana držani kao taoci, nakon opsade američke ambasade u Teheranu 1979. Tramp nije precizirao na koje mete misli. Pentagon je novinare uputio na Belu kuću za komentare, ali za sada nema komentara.

Tramp je reagovao na pretnje generala u Iranskoj revolucionarnoj gardi, koji je takođe precizirao broj meta koje bi Iran ciljao u znak odmazde. General Golamali Abudamzeh rekao je za iransku novinsku agenciju Tasnim da će Amerikanci biti kažnjeni gde god da su, a jedna od meta napada mogli bi biti američki brodovi.

"Ormuški moreuz je ključna tačka za za Zapad i za američke ratne brodove. Iran je odavno identifikovao vitalne američke mete. Nekih 35 meta u regionu i u Tel Avivu je u našem dometu", prenose agencije reči iranskog generala.

Bela kuća obavestila Kongres o Sulejmaniju

Bela kuća poslala je Kongresu zvanično obaveštenje o napadu dronom na Sulejmanija. Takvo obaveštenje je inače propisano zakonom, a stiže nakon kritika iz Demokratske stranke da američki predsednik nije obavestio predstavnike u Kongresu, niti tražio odobrenje za napad.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Robert O'Brajen objašnjavao je da je operacija bila legalna i naveo da je Sekretarijat za pravosuđe odobrio plan akcije.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da obaveštenje iz Bele kuće otvara ozbiljna i hitna pitanja o vremenu, načinu i legitimnosti napada.

Predstavnica demokrata Aleksandrija Okazio-Kortes, jedna od najžešćih kritičarki Trampa, navela je na Tviteru da je predsednikova pretnja Irancima "ratni zločin".

"Pretnje da ćete naći i poubijati nevine porodice, žene i decu, jer to upravo znači to kada stavljate metu na kulturna mesta, ne čine vas "moćnim tipom". Ne čine vas strategom. Čine vas čudovištem", napisala je Okazio-Kortes.

XS
SM
MD
LG