Linkovi

Demonstranti se povukli iz ambasade SAD u Iraku


Povlačenje demonstranata iz ambasade SAD u Bagdadu, 1. januar 2020. REUTERS/Khalid al-Mousily
Povlačenje demonstranata iz ambasade SAD u Bagdadu, 1. januar 2020. REUTERS/Khalid al-Mousily

Pro-iranska paravojna grupa demonstranata, koja je protestovala ispred ambasade SAD u Bagdadu zbog američkih vazdušnih napada na Irak, povukla se sa poseda ambasade.

Na povlačenje su pozvale Narodne mobilizacione snage, krovna organizacija šiitske milicije, navodeći da se zahtevima demonstranata nije izašlo u susret. Neki ljudi su pokupili opremu i vozila da odvedu demonstrante, ali je jedna grupica napravila kamp u kome i dalje namerava da protestuje ispred obližnjeg hotela.

Iračka vojska potvrdila je da su svi demonstranti napustili ambasadu.

Obezbeđenje ambasade SAD u Bagdadu ranije je ispalilo suzavac i gumene metke na demonstrante, pošto su oni gađali ambasadu kamenicama i pokušali da zapale ulaz.

Protesti su počeli nakon vazdušnih udara SAD u Iraku, čija je meta bila pro-iranska paravojna grupacija Kateb Hezbolah. Vašington je vazdušni udar pravdao ubistvom zaposlenog u američkoj vladi, koji je ranije stradao u raketnom napadu.

Specijalni izaslanik SAD za Iran Brajan Huk rekao je za CNN da su osoblje i diplomate u ambasadi dobro, da se situacija smirila i da "ne postoji pretnja po američku imovinu i osoblje".

Iran negira umešanost u proteste

Iranski vrhovni vođa Ajatola Al Hamenei osudio je vazdušni napad SAD i nazvao ga "američkim zločinom".

Iranski lider tvrdi da Teheran nema nikakve veze sa protestima u Bagdadu i osudio je poruku predsednika Donalda Trampa da će "Iran skupo platiti" ako neko od zaposlenih u ambasadi bude povređen ili ako bude pričinjena materijalna šteta.

Tramp je na Tviteru napisao da "nije reč o upozorenju, nego o pretnji" i čestitao svima Novu godinu.

Hamenei je poručio Trampu da "razmišlja logički i da proba da razume da narod u tom regionu mrzi Ameriku".

"Zašto to ne možete da razumete? Vi ste počinili zločine u Iraku, Avganistanu. Ubijali ste ljude", rekao je iranski vrhovni vođa.

Tramp, ipak, smatra da demonstracije neće eskalirati u sukob.

Sekretarijat za odbranu SAD ipak je poslao dodatnih 750 vojnika na Bliski istok, što je sekretar Mark Esper ocenio kao "adekvatan i preventivni potez".

Državni sekretar Majk Pompeo tvitovao je da su "napad na ambasadu organizovali teroristi" i prozvao lidera grupe Kateb Hezbolah Abua Mahdija al Muhandisa.

Pompeo je rekao da se ovaj napad ne sme pomešati sa "legitimnim protestima u Iraku na kojima demonstranti od oktobra traže da se okonča korupcija u to zemlji".

Pompeo je u sredu odložio posetu Ukrajini, kako bi mogao da se posveti situaciji u Iraku.

XS
SM
MD
LG