Linkovi

Tramp predložio susret sa Kimom


Kim Džong Un i Donald Tramp tokom februarskog susreta u vijetnamskom Hanoju, arhivska fotografija
Kim Džong Un i Donald Tramp tokom februarskog susreta u vijetnamskom Hanoju, arhivska fotografija

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Država, izneo je predlog o susretu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u demilitariziranoj zoni između Severne i Južne Koreje.

Američki predsednik svoj predlog je uputio preko društvene mreže Tviter pošto je sleteo u Južnu Koreju – nakon samita dvadeset najrazvijenijih država sveta u japanskoj Osaki.

"Dok sam ovde, ukoliko severnokorejski lider vidi ovo, susreo bih se sa njim na granici/demilitarizovanoj zoni. Samo da se rukujem sa njim i pozdravim ga” objavio je na Tviter nalogu Tramp.

"Ako je tu, videćemo se na dva minuta, to je sve što možemo, ali to će biti u redu", napisao je Tramp – dodavši i da se dvojica zvaničnika, kako je ocenio, dobro slažu.

Pet sati pošto je Donald Tramp uputio predlog, Čo Son Hui, prvi potpredsednik Severne Koreje za spoljne poslove, saopštio je da se radi o zanimljivom predlogu za koji severnokorejske vlsti nisu dobile zvaničan predlog, objavila je tamošnja državna novinska agencija KCNA.

“Ako bi se sastanak održao na liniji podele, kako je zamislio predsednik Tramp, to bi poslužilo kao još jedna značajna prilika u daljjem produbljivanju ličnih odnosa dvojice lidera i unapređivanju bilateralnih odnosa “, rekao je Čo.

Tramp je potom, u obraćanju medijima, rekao da će se možda sastati sa Kim Džong Unom, ocenivši da je on za to bio veoma prijemčiv.

"Nećemo ga nazvati samitom. Nazvaćemo ga rukovanjem”, poručio je Tramp rekavši da će mu biti veoma drago da pređe granicu Severne Koreje i sretne se sa Kimom u demilitarizovanoj zoni.

Donald Tramp i Kim Džong Un saglasili su se pre godinu dana u Singapuru da će raditi, kako su tada saopštili, na denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Iako nejasna – ta izjava pobudila je nade da bi moglo doći do okončanja decenijskog neprijateljstva Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Nakon toga održan je februarski susret u Hanoju koji nije doneo nikakve rezultate.

Severna Koreja je pod sankcijama Ujedinjenih nacija i Sjedinjenih Država neprekidno od 2006. godine. Razlog je onemogućivanje njenog nuklearnog programa. Sankcije su pooštravane nakon svakog od nuklearnih testova koje je ta država izvela.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG