Linkovi

Dogovori dve Koreje smanjuju tenzije na poluostrvu


Predstavnik Severne Koreje Ri Son Gvon rukuje se sa južnokorejskim kolegom Čo Mjang-gjonom nakon sastanma u selu Panmundžom
Predstavnik Severne Koreje Ri Son Gvon rukuje se sa južnokorejskim kolegom Čo Mjang-gjonom nakon sastanma u selu Panmundžom

Severna I Južna Koreja su dogovorile razgovore vojnih zvaničnika kako bi poboljšale odnose. U zajedničkog izjavi je saopšteno da su se “dve zemlje saglasile da smanje vojne tenzije I održe sastanak vojnih zvaničnika koji bi o tome razgovarali.” Dogovoreno je I da Severna Koreja pošalje visoku delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, Južnoj Koreji.

Dogovori su postignuti na prvom direktnom sastanku zvaničnika autokratske Severne i demokratske Južne Koreje, u takozvanom “selu mira” Panmundžomu. U tom pograničnom selu je 1953. potpisano primirje između dve Koreje. Zamenik južnokorejskog ministra za ujedinjenje Čun Hae-sung potvrdio je da Severna Koreja planira da učestvuje na Olimpijskim igrama koje počinju 9. februara.

“Severna Koreja je najavila da će poslati visoku delegaciju zvaničnika, sportista, navijača i novinara na Zimske olimpijske igre u Pjongčangu.”

Čun je rekao da je Seul predložio da se dve strane pojave zajedno na ceremoniji otvaranja. Obe strane saglasile su se da obnove vojni kanal komunikacije koji je Severna Koreja prekinula pre godinu dana, nakon što je Južna Koreja obustavila rad zajedičkog industrijskog kompleksa u Kaesongu, Severnoj Koreji. Čun je istakao da su se dve Koreje dogovorile da spuste tenzije koje su u poslednje vreme porasle na poluostrvu.

“Takođe smo stavili do znanja da Severna I Južna Koreja treba da sarađuju I da se međusobno poštuju, da prekinu sa podizanjem tenzija I odmah obnove razgovore o denuklearizaciji I drugim pretnjama miru na Korejskom poluostrvu.”

XS
SM
MD
LG