Linkovi

Tramp: Samit sa Kimom ipak 12. juna u Singapuru


Predsednik Donald Tramp sa drugim čovekom Severne Koreje Kim Jong Čolom i državnim sekretarom Majkom Pompeom u Beloj kući
Predsednik Donald Tramp sa drugim čovekom Severne Koreje Kim Jong Čolom i državnim sekretarom Majkom Pompeom u Beloj kući

Predsednik SAD Donald Tramp saopštio je da će samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom biti održan 12.juna u Singapuru.

Tramp je to rekao posle sastanka sa drugim čovekom Severne Koreje Kim Jong Čolom u Beloj kući, koji je američkom predsednku uručio pismo Kim Džong Una.

Predsednik SAD je pismo označio kao "veoma interesantno". Nije otkrio njegov sadržaj, ali je najavio da bi u "dogledno vreme" moglo da bude objavljeno.

Američki predsednik je rekao da je bilo planirano da mu Čol samo uruči pismo, a da su razgovarali gotovo dva sata o “svemu”, a među temama su bile i sanckije. Sastanak je ocenio kao "veoma dobar" i rekao da označava "dobar početak sa Severnom Korejom".

"Mislim da će, verovatno, to biti jedan uspešan proces", rekao je Tramp u dvorištu Bele kuće posle sastanka sa Kim Jong Čolom.

Tramp je insistirao na tome da ništa neće biti rešeno 12. juna, već će samit u Singapuru biti samo početak procesa. Iako je prošle nedelje u pismu otkazao samit sa Kimom, američki predsednik je danas rekao da "nije otkazao samit već samo reagovao na oštre izjave Pjongjanga", ali da je to sada prevaziđeno.

Tramp veruje da je Kim posvećen denuklearizaciji, ali napominje da SAD neće ukinuti sankcije dok Pjongjang ne ispuni uslove.

Kim Jong Čol i Donald Tramp
Kim Jong Čol i Donald Tramp

Predsednik SAD se u Beloj kući sastao sa Kim Jong Čolom, desnom rukom Kim Džong Una. Sastanku je prisustvovao i državni sekretar SAD Majk Pompeo. Čol je najviše rangirani severnokorejski zvaničnik koji je posetio SAD u proteklih 18 godina. Takođe je prvi koji je od 2000. godine došao u Belu kuću, kada se predsednik Bil Klinton sastao sa visokim severnokorejskim zvaničnikom.

Ranije se sastao sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom koji je rekao da je postignut “značajan napredak” u ponovnom ugoravanju samita 12.juna.

“Značajno smo napredovali u prethodna 72 sata u postavljanju uslova”, rekao je Pompeo posle sastanka sa Kim Jong Čolom. “Ostaje nam još mnogo posla”.

Pompeo veruje da Severna Koreja razmišlja o novom putu napred, ali je upozorio da će morati da bira put koji je fundamentalno različit kako bi osigurala bezbednost - a to je kompletna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija.

Pompeo i Kim Jong Čol su se sastali u jednom stanu koji plaća američka vlada, blizu UN u Njujorku, i to im je treći sastanak budući da su se dva puta sreli u Pjongjangu.

Tramp je u četvrtak rekao da razgovori "idu dobro" i da se nada da će samit sa Kimom biti održan u Singapuru 12. juna, kao što je i prvobitno bilo planirano.

XS
SM
MD
LG