Linkovi

Tramp okrivio Kinu za probleme sa Severnom Korejom


Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Donald Tramp u sredu je upozorio da bi Sjedinjene Države mogle bilo kada da ponovo započnu zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom i Japanom ako bude zastoja u denuklearizaciji Severne Koreje, uz poruku da će "vežbe biti daleko veće nego ikada pre".

U saopštenju Bele kuće, postavljenom na Trampov nalog na Tviteru, Tramp je okrivio Kinu za probleme u odnosima SAD i Severne Koreje.

"Predsednik Donald Tramp smatra da je Severna Koreja pod ogromnim pristikom Kine zbog našeg velikog trgovinskog spora sa kineskom vladom. Istovremeno, znamo da Kina pruža Severnoj Koreji značajnu pomoć, uključujući novac, gorivo, đubrivo i drugu robu. To nije od pomoći", rekao je predsednik u nizu tvitova.

Portparolka kineskog Ministarstva inostranih poslova Hua Čunjing odbacila je Trampove optužbe kao neodgovorne i zbunjujuće. Hua je na konferenciji za novinare u Pekingu naglasila da bi Sjedinjene Države trebalo prvo da razmotre svoje poteze pre nego što okrive druge za zastoj u pregovorima sa Pjongjangom.

Međutim, američki predsednik nagovestio je da i dalje postoji mogućnost diplomatskog napretka zato što veruje da je "njegov odnos sa Kim Džong Unom veoma dobar i topao" i zato što trenutno smatra da nema razloga da se troši novac na zajedničke vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Tramp je na samitu u Singapuru, u junu, doneo neočekivanu odluku da suspenduje vežbe sa Seulom nakon što se Kim obavezao da će "raditi na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Tramp se oglasio na Tviteru dan nakon što je sekretar za odbranu Džim Matis rekao da Pentagon razmatra mogućnost nastavka vojnih vežbi sa Južnom Korejom naredne godine.

Međutim, kasnije je pojasnio da još nije doneta odluka o velikim vežbama za narednu godinu.

"Naše snage su i dalje u visokom stanju vojne pripravnosti i opreza, kao podrška diplomatskim naporima za mir, prosperitet i staiblnost Korejskog poluostrva", rekao je Matis.

SAD produžile zabranu putovanja

Sjedinjene Države su u četvtak produžile zabranu putovanja Amerikanaca u Severnu Koreju za još godinu, uz ocenu da je i dalje opasno da se ide u tu zemlju.

"Bezbednost američkih državljana u inosstranstvu je jedan od naših najviših prioriteta. Upozorenje za Severnu Koreju ostaje na snazi - Stejt department snažno upozorava američke državljane da ne putuju u Severnu Koreju", naveo je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Vojna parada u Severnoj Koreji
Vojna parada u Severnoj Koreji

​Iz Stejt departmenta je saopšteno i da državni sekretar Majk Pompeo, po zakonu, ima pravo da uvede ograničenja za putovanje pod tri uslova: ako je određena zemlja u ratu sa SAD, ako postoje oružani sukobi u državi ili regionu u koje se putuje ili ako "ima opasnosti po zdravlje ili fizičku bezbednost američkih putnika".

U odluci da produži zabranu za Severnu Koreju, Pompeo se pozvao na treći kriterijum.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG