Linkovi

Godišnjica susreta Trampa i Kima: Denuklearizacija sve dalje?


Kim Džong Un, severnokorejski lider, i Donald Tramp, američki predsednik, tik uoči rukovanja u Singapuru - prošlog juna
Kim Džong Un, severnokorejski lider, i Donald Tramp, američki predsednik, tik uoči rukovanja u Singapuru - prošlog juna

Protekla je godina dana od susreta američkog predsednika Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una u Singapuru. Nakon razgovora dvojice državnika, prošlog juna, Tramp je ocenio da nuklearne pretnje Severne Koreje više ne postoje. Međutim, kako sada izgleda, sporazum dve strane o tome dalje je nego ikad.

Donald Tramp i Kim Džong Un saglasili su se u pre godinu dana u Singapuru da će raditi, kako su tada saopštili, na denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Iako nejasna – ta izjava pobudila je nade da bi moglo doći do okončanja decenijskog neprijateljstva Sjedinjenih Država i Severne Koreje. Godinu dana kasnije, čini se da se stvari kreću u suprotnom smeru. Severna Koreja nastavila je testiranje balističkih raketa kratkog dometa.

Sjedinjene Države i Severna Koreja nisu održavale radne susrete dok istovremeno Severna Koreja nije udovoljila zahtevima SAD-a da ponovo počnu pregovore.

Međutim, Donald Tramp je i dalje optimista.

“Upravo sam primio predivno pismo od Kim Džong Una. Jasno je da vam ga ne mogu pokazati – ali je bilo vrlo lično, toplo. Jako lepo pismo. Cenim to”, poručio je američki predsednik.

Takođe, Tramp je rekao i da je otvoren za treći samit sa Kimom. Međutim, Darsi Draut, gostujuća profesorka na južnokorejskom Jonsei univerzitetu, upozorava da ima malo činjenica koje idu u prilog tome da je stvari moguće pokrenuti sa mrtve tačke.

"Stvarne svakodnevne interakcije, susreti na terenu, ili na srednjem nivou. Pregovori će obaviti posao – ali ništa od toga stvarno nismo videli. Bez svega toga bilo kakav proces odozgo ka dole je sporan”, kaže Draut

Američki predsednik kaže da mu se sa dogovorom ne žuri. Stvari suprotno izgledaju sa severnokorejske strane – pošto je Kim Džong Un dao rok Sjedinjenim Državama do kraja godine da, kako je istakao, promene pristup u pregovorima. Iskorak bi se mogao dogoditi tokom juna kada će Tramp svratiti do Južne Koreje.

Već su se pojavile i spekulacije o trećem samitu Trampa i Kima. Ukoliko do toga dođe – veći pritisak će biti na američkom predsedniku da postigne više nego u prethodna dva susreta.

XS
SM
MD
LG