Linkovi

"Pjongjang će odgovoriti na vojne vežbe SAD i Južne Koreje"


Lider Severne Koreje Kim Džong Un

Severna Koreja upozorila je da će odgovoriti ako SAD i Južna Koreja sledećeg meseca održe zajedničke vojne vežbe, tvrdeći da će ugroziti nedavno otopljavanje odnosa između dve Koreje.

Vojne vežbe SAD i Južne Koreje obustavljene su tokom trajanja Zimskih olimpijskih igara, a trebalo bi ponovo da počnu krajem marta ili početkom aprila.

Savetnik za bezbednost predsednika Južne Koreje rekao je za agenciju Jonhap da bi vežbe trebalo da se održe početkom aprila. Severna Koreja ove vežbe vidi kao pretnju.

"Ako SAD održe vojne vežbe i istovremeno ostanu pri sankcijama Severnoj Koreji, Pjongjang će uzvratiti na svoj način i SAD će biti odgovorne za posledice", rekao je jedan severnokorejski zvaničnik za agenciju KCNA.

SAD su 23.februara najavile najžešće do sada sankcije prema Pjoongjangu kako bi se odvratio od namere da razvija svoj nuklearni program.

Južna Koreja planira da pošalje specijalnog izaslanika u Severnu Koreju kako bi odgovorila na poziv Kim Džong Una, rekao je predsednik Južne Koreje Mun Džae In američkom predsedniku Donaldu Trampu u telefonskom razgovoru.

Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, održane prošlog meseca, bile su prilika da se tenzije između dve Koreje smanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG