Linkovi

Da li je Kim Džong Un "čovek od reči"?


Kim Džong Un u poseti jednoj od elektrana u Severnoj Koreji
Kim Džong Un u poseti jednoj od elektrana u Severnoj Koreji

Komandant američko-korejskih vojnih snaga, general Vinsent Bruks, rekao je da je severnokorejski lider Kim Džong Un "čovek od reči" i da razgovori Donalda Trampa sa Kim Džong Unom daju rezultate.

On je na bezbednosnom forumu u Koloradu ocenio da se od poslednje raketne probe Severne Koreje u novembru 2017. ponašanje Severne Koreje promenilo u smeru koji bi "možda SAD želele".

Predsednik Donald Tramp i državni sekretar Majk Pomeo stalno naglašavaju da su optimisti posle samita Kim Džong Una sa Trampom u Singapuru.

Državni sekretar Pompeo je rekao da je predsednik uveren da će Severna Koreja nastaviti da sprovodi kompletnu i proverljivu denuklearizaciju.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo sa Kim Džong Unom
Državni sekretar SAD Majk Pompeo sa Kim Džong Unom

Ipak, neki članovi obaveštajnih službi su skeptični kada je reč o Pjongjangu i pozivaju se na izveštaje da Severna Koreja, suprotno dogovoru, povećava proizvodnju nuklearnog oružja.

Vinsent Bruks te izveštaje nije ni demantovao ni potvrdio, ali je priznao da pretnja i dalje postoji.

"Nismo videlil kompletno uništavanje nuklearnih pogona. Ima stvari koje nam govore da i dalje treba raditi po pitanju denuklearizacije. Pretnje i dalje postoje, ali je očigledno da reči i dela govore u prilog tome da se situacija menja", kaže Bruks.

"Pokazalo se da je Kim Džong Un čovek od reči u mnogim prilikama. Držimo ga za reč".

Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru
Kim Džong Un i Donald Tramp na samitu u Singapuru

​Ipak, neki u SAD su i dalje skeptični.

"Mislim da ne treba da pravimo nikakve ustupke Severnoj Koreji dok zaista ne počnu da sprovode denuklearizaciju, što za mene znači da počnu da uništavaju svoja nuklearna postrojenja", kaže predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, republikanac Majk Mekhol.

Su Mi Teri, bivša analitičarka u CIA, takođe ima rezerve kada je reč o Kim Džong Unu.

"Ne vidim kako to Severna Koreja sprovodi denuklearizaciju. Ne postoji nikakav sporazum o denuklearizaciji, već samo deklaracija iz Singapura koja je nejasna i koja zapravo govori o aspiracijama"

XS
SM
MD
LG