Linkovi

Samit o Severnoj Koreji zakazan za 16. januar


Američki državni sekretar Reks Tilerson i šefica diplomatije Kanade Kristia Friland na konferenciji za novinare.
Američki državni sekretar Reks Tilerson i šefica diplomatije Kanade Kristia Friland na konferenciji za novinare.

SAD i Kanada biće domaćini samita 16 zemalja koji će se održati sledećeg meseca u Kanadi u znak solidarnosti protiv rastućih pretnji nastalih razvijanjem nuklearnog programa Severne Koreje.

Američki državni sekretar Reks Tilerson i kanadska ministarka spoljnih poslova Kristija Frilend razgovarali su u prestonici Kanade, Otavi, o važnosti predstojećeg samita, koji će se održati 16. januara.

”Kao međunarodna zajednica želimo da pošaljemo zajedničku poruku Severnoj Koreji da je ne prihvatamo kao nuklearnu naciju, zemlju sa nuklearnim naoružanjem, i da imamo zajednički cilj, a to je potpuno verifikovana denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Tenzije su porasle krajem prošlog meseca, nakon što je Severna Koreja izvela novi test interkontinentalnog balističkog projektila koji bi mogao da dostigne istočnu obalu SAD.

Na samitu sledećeg meseca u Vankuveru učestvovaće Australija, Britanija, Kanada, Turska, Novi Zeland, Filipini, Tajland, Francuska, Etiopija, Grčka, Kolumbija, Belgija, Južna Afrika, Holandija, Luksemburg i SAD. Pridružiće im se i Japan, Južna Koreja i Indija.

XS
SM
MD
LG