Linkovi

Bolton: S. Koreja bi mogla da razmontira svoje nuklearno oružje u narednih godinu dana


Arhiva - Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, sluča dok predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka kabineta u Beloj kući u Vašingtonu, 19. aprila 2018.
Arhiva - Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, sluča dok predsednik Donald Tramp govori tokom sastanka kabineta u Beloj kući u Vašingtonu, 19. aprila 2018.

Savetnik za nacionalnu bezbednost, Džon Bolton, rekao je u nedelju da veruje da veći deo severnokorejskog nuklearnog, hemijskom i biološkog oružja može da bude razmontiran u narednih godinu dana.

Bolton je rekao za CBS njuz da ukoliko Pjongjang već pravi "strategijske odluke" o okončanju program razvoja oruža i "pošto su kooperativni, možemo da pravimo poteze vrlo brzo. Fizički, mogli bi da budemo u stanju da razmontiramo ogromnu većinu njihovog programa u godinu dana".

Ali, Bolton je odbio da komentariše izveštaj Vašington posta u kome se kaže da Severna Koreja pokušava da prikrije nuklearni program nakon što je lider te zemlje, Kim Džong Un, pristao na Singapurskom samitu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom prošlog meseca da "radi na denuklearizaciji Korejskog poluostva".

"Vrlo smo svesni severnokorejskog obrasca ponašanja tokom decenija pregvora sa Sjedinjenim Državama", rekao je Bolton. "Znamo tačno koji su rizici da oni upotrebe pregovore kako bi dobili na vremenu koje imaju za nastavak svog programa nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja i programa balističkih raketa".

U Singapurskom paktu, koji su Kim i Tramp potpisali, nema detalja po pitanju toga kako bi i kada Pjongjang mogao da okonča svoj program razvoja nuklearnog oružja. Bolton kaže da će državni sekratar SAD, Majk Pompeo, ubrzo započeti diskusije sa severnokorejskim zvaničnicima o detaljima razoružanja.

Bolton je izrazio optimizam da će Kim sprovesti denuklearizaciju svoje nacije.

"Kim Džong Un je bio vrlo izričit nekoliko puta u Singapuru da je različit u odnosu na prethodne režime", rekao je Bolton. "Sada ćemo pustiti da njihove akcije govore za sebe".

U odvojenom intervjuu, Tramp je rekao za Foks njuz da je imao "vrlo dobru hemiju" sa Kimom na samitu i da veruje da će Kim sprovesti svoju izraženu nameru da okonča razvoj nuklearnog oružja.

"Napravio sam sporazum sa njim", rekao je Tramp. "Rukovao sam se s njim. Zaista verujem da je ozbiljno mislio".

XS
SM
MD
LG