Linkovi

Dve Koreje otvorile kanal komunikacije, Tramp nastavlja verbalni rat sa Kimom


Severna i Južna Koreja ponovo su otvorile prekogranični kanal komunikacije koji nisu koristile dve godine, što je možda znak otopljavanja odnosa dve zemlje u vreme pojačane napetosti u regionu. Za to vreme, predsednik Tramp i čovek koga je nazvao „Malim raketašem“ – severnokorejski lider Kim Džong Un raspravljaju se oko toga čije je nuklearno dugme – veće.

Trampova administracija reagovala je oprezno povodom naznaka da se Severna Koreja sprema da testira još jednu balističku raketu, možda već ove nedelje.

"Nadam se da se to neće destiti. Ali ako se desi, moramo uvesti čak i nove mere borbe protiv severnokorejskog režima", rekla je ambasadorka SAD novinarima u Ujedinjenim nacijama. "Civilizovani svet mora da ostane ujedinjen i na oprezu protiv razvoja nuklearnog arsenala odmetničke države. Nikada nećemo prihvatiti nuklearnu Severnu Koreju".

U odgovoru na najnovije pretnje, međutim, predsednik SAD Donald Tramp bio je žešći u tvitu u utorak uveče:

"Severnokorejski lider Kim Džong Un upravo je izjavio da je 'nuklearno dugme na njegovom stolu sve vreme'. Hoće li ga neko iz njegovog osiromašenog i izgladnelog režima, molim vas, obavestiti da ja takođe imam nuklearno dugme, ali mnogo veće i moćnije od tog, i moje dugme radi!"

Srekretarka za štampu Bele kuće, Sara Senders, upitana o izveštajima o aktivnostima severno od Pjongjanga, odakle je Severna Koreja ranije lansirala dalekometnu raketu, izjavila je "pozivamo sve da istupe i učine više", dodajući - "zadržaćemo svaku opciju na stolu".

U intervjuu datom saradnici Glasa Amerike, Greti Van Sasteren u utorak, američki sekretar za nacionalnu bezbednost Herbert Rejmond Mekmaster izrazio je zabrinutost zbog toga što Pjongjang nastavlja razvoj oružja za masovno uništenje.

Mekmaster je rekao da se nada da severnokorejski lider Kim Džong Un i njegovi generali prepoznaju da je "nastavak trke za nukelarnim oružjem i raketama slepa ulica". On je rekao da jedini način da se to sprovede sada, osim rata, jeste kroz prinudne ekonomske mere - mere koje su većim delom u rukama Kine, ali i drugih takođe.

Arhiva - Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster odgovara na pitanja novinara u sali za pres brifinge Bredi u Beloj kući, 2. novembra 2017.
Arhiva - Savetnik za nacionalnu bezbednost H.R. Mekmaster odgovara na pitanja novinara u sali za pres brifinge Bredi u Beloj kući, 2. novembra 2017.

Mekmaster je dodao da je trend pozitivan i da "sve više i više zemalja obustavlja svu trgovinu sa Severnom Korejom. Vijetnam, na primer, Filipini - lista je zaista dugačka".

Vlada u Seulu, u međuvremenu, u utorak je prihvatila predlog Kima u Pjongjangu da se održe razgovori o učešću Severa na Zimskim olimpijskim igrama, koje počinju na Jugu 9. februara.

"Vlada je otvorena za razgovore sa Severnom Korejom, nevezano za vreme, lokaciju i formu", rekao je južnokorejski ministar za ujedinjene, Čo Mjong-gjon.

Predložio je da se razgovori održe u graničnom selu Panmunjom, gde je 1953. potpisan prestanak neprijateljstava koji je zaustavio Korejski rat i da bi razgovori trebalo da se fokusiraju na severnokorejsko učešće u atletskim takmičenjima. Ali, stavio je do znanja i da bi druge teme, poput nuklearne, mogle da budu pokrenute.

Predsednik Donald Tramp u tvitu od utorka ujutro, reagujući na moguće međukorejske razgovore, napisao je: "Raketaš sada želi da razgovara sa Južnom Korejom po prvi put. Možda je to dobra vest, možda i nije - videćemo".

Tramp je takođe rekao: "Sankcije i 'drugi' pritisci počinju da imaju veliki uticaj na Severnu Koreju".

Kasnije istog dana, Hejli je rekla novinarima u Ujedinjenim nacijama da "Severna Koreja može da razgovara sa kim god želi, ali SAD to neće priznati dokle god ne pristanu da zabrane nuklearno oružje koje imaju".

Na ovoj fotografiji napravljenoj od video snimka KRT, 1. januara 2018, vidi se severnokorejski lider Kim Džong Un kako se obraća naciji sa nepoznate lokacije u Severnoj Koreji.
Na ovoj fotografiji napravljenoj od video snimka KRT, 1. januara 2018, vidi se severnokorejski lider Kim Džong Un kako se obraća naciji sa nepoznate lokacije u Severnoj Koreji.

Kimov predlog bi mogao da bude pokušaj da ubaci seme razdora između Seula i Vašingtona, ali zvaničnici Stejt dipartmenta saopštavaju da se to neće dogoditi.

Portparol Stejt dipartmenta, Heder Nauret rekla je novinarima da Sjedinjene države ostaju skeptične po pitanju Kimove iskrenosti u izražavanju spremnosti njegovih pregovarača da sednu sa onima iz rivalskog Juga i da je vrlo malo verovatno da će Vašington igrati bilo kakvu ulogu u takvim razgovorima.

Senders je u utorak rekao da "naše saveznišvo i prijateljstvo sa Južnom Korejom ostaje jače nego što je ikad bilo i mi smo u bliskom kontaktu sa tim ljudima po pitanju zajedničkog odgovora" na najave iz Pjongjanga.

Video: Razgovori Severne i Južne Koreje

Analyst: Kim Jong Un May Agree to Talks with S. Korea, But Will Not Stop Building Nuclear Arsenal
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

​"Bili smo vrlo jasni o činjenici šta su naši prioriteti i to je denuklearizovano poluostrov i nema nikakvih noviteta na tom frontu", rekla je pres sekretarka.

Prošle godine, Severna Koreja testirala je tri interkontinentalne balističke rakete i izvela svoju šestu i najmoćniju nuklearnu probu.

U svom novogodišnjem govoru, Kim je rekao da ima "nuklearno dugme" na svom stolu i da Sjedinjene Države treba da budu svesne da je celokupnja njihova teritoriaj sada "u dometu nukelarnog udara".

Greta Van Sasteren učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG