Linkovi

Tramp: SAD voljne da razgovaraju sa Severnom Korejom pod određenim uslovima


Trump: US Willing to Talk with North Korea 'Under Right Conditions'
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Video: SAD Spremne da razgovaraju sa Severnom Korejom pod određenim uslovima

Predsednik SAD Donald Tramp izrazio je spremnost da razgovara sa Severnom Korejom, ali samo "pod određenim uslovima", dok je istovremeno upozorio da ako Pjongjang ne napusti svoje programe razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa, postoji potencijal za "okgroman gubitak života, u broju koji niko nikad nije predvideo, o kom nikad nije razmišljano".

Tramp, govoreći u ponedeljak pred američkim guvernerima u Beloj kući, rekao je da je severnokorejska ponuda tokom poslednjih dana, koju je preneo predsednik Južne Koreje Mun Đae In, da "oni žele da razgovaraju" sa Sjedinjenim Državama.

Arhiva - Potpredsednik SAD Majk Pens rukuje se sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae Inom nakon sastanka u predsedničkom kabinetu u Seulu, Južna Koreja, 8. februara 2018.
Arhiva - Potpredsednik SAD Majk Pens rukuje se sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae Inom nakon sastanka u predsedničkom kabinetu u Seulu, Južna Koreja, 8. februara 2018.

"Videćemo šta će se dogoditi", rekao je predsednik, izjavljujući da nešto mora da se uradi kako bi se eleminisala pretnja po Sjedinjene Države i njihove saveznike od severnokorejskog oružja za masovno uništenje.

U ponedeljak na pres brifingu Bele kuće, sekretarka za štampu, Sara Hakabi Senders rekla je da "denuklearizacija mora da bude rezultat bilo kakvog dijaloga sa Severnom Korejom".

Razgovori o razgovorima

"I Tramp, i (servernokorejski general i šef obaveštajne službe) Kim Jong Čul, sada su izrazili spremnost da razgovaraju. Ali još uvek nema sporazuma oko čega dve strane žele da razgovaraju", primećuje Skot Snajder, viši saradnik na Korejskim studijama u Savetu za spoljne poslove.

Inicijalni američko-serenokorejski sastanak bio bi ključan "razgovor o razgovorima i jedini 'uslov' koji bi trebalo da bude zahtevan je moratorijum na raketne i nuklearne probe", kaže viši saradnik Atlantskog saveza Robert Mening, primećujući da Pjongjang nije izveo ni jedan takav test već gotovo četiri meseca.

Trampova administracija "čini se da nema nikakvu diplomatsku strategiju, osim toga što zahteva da oni odustanu od nuklearnih raketa", kaže Mening za Glas Amerike. "Strahujem, što se tiče diplomatije, da je administracija malo poput psa koji juri za kolima. Kad ih uhvati, šta onda?"

Kao preduslov bilateralnih razgovora, profesor istraživač Džejms Przistup sa Nacionalnog univerziteta za odbranu kaže da Pjongjang treba da proglasi moratorijum na raketne i nuklearne probe, izvrši denuklearizaciju i implementaciju Sever-Jug sporauma o pomirenju, neagresiji i razmeni iz 1991. godine.

"Sve manje od toga i mi ćemo biti izigrani", kaže Przistup za Glas Amerike, naglašavajući da jedini trajni rezultat pregovora treba da bude denuklearizacija.

Severna Koreja učestalo insistira na tome da njeno nuklearno oružje nije tema za pregovore.

Arhia - Severnokorejski lider Kim Džong, u sredini, tokom posete programu nuklearnog oružja na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila severnokorejska agencija KCNA u Pjongjangu, 3. septembra 2017.
Arhia - Severnokorejski lider Kim Džong, u sredini, tokom posete programu nuklearnog oružja na ovoj nedatiranoj fotografiji koju je objavila severnokorejska agencija KCNA u Pjongjangu, 3. septembra 2017.

"Problem" za rešavanje

Prema Trampu, drugi predsednici SAD, tokom proteklih četvrt veka, "trebalo je da reše ovaj problem pre nego što sam ja došao ovamo".

I svom obraćanju guvernerima, Tramp je posebno kritikovao Obamu, Klintona i Bušovu administraciju. Svi oni "nisu uradili ništa", rekao je Tramp, dodajući "da bi to bilo mnogo lakše tada nego što je sada".

Predsednik je imao lepše reči o Kini, severnokorejskom najbližem savezniku. Tramp je rekao da je Peking uradio više po pitanju Severne Koreje nego ikad pre, a predsednik je to objasnio svojim ličnim odnosom sa predsednikom Ši Đinpingom.

Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping prisustvuju državnoj večeri u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 9. novembra 2017.
Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping prisustvuju državnoj večeri u Velikoj dvorani naroda u Pekingu, Kina, 9. novembra 2017.

Međutim, "Rusija se ponaša loše" po pitanju Severne Koreje, jer "Rusija šalje ono što Kina oduzima", prema Trampu.

Upitana da li će biti nekih posledica zbog ruskih akcija, Sernders je odgovorila: "Neću da vagam unapred i mi svakako nikad ne objavljujemo šta bismo mogli da uradimo, ali to je nešto što predsednik uzima za vrlo ozbiljno".

Na sastanku u nedelju sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae Inom, severnokorejski šef obaveštajne službe, koji je predvodio delegaciju svoje zemlje na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara, nagovestio je spremnost Pjongjanga da održi razgovore sa Vašingtonom.

"Nadamo se konstruktivnim razgovorima između Severne Koreje i Sjedinjenih Država, u prikladnoj prilici", rekao je Baik Tae Hjun, portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje u ponedeljak.

General Kim bio je u istoj VIP loži na sportskom događaju ceremonije zatvaranja u Pjongčangu sa delegacijom američke vlade, predvođenom ćerkom predsednika Trampa, Ivankom, u kojoj je bio i uniformisani komandant američkih i snaga UN na Korejskom poluostrvu, general Vojske SAD Vinsent Bruks.

"Nije bilo interakcije sa severnokorejskom delegacijom. Prisustvo američke predsedničke delegacije ceremoniji zatvaranja bila je kulminacija uspešnog puta na kom smo slavili Olimpijske igre, sportiste SAD i naše snažno savezništvo sa Južnom Korejom", rekao je viši zvaničnik administracije SAD.
Ranije, severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je upozorenje povodom uvođenja najnovijih američkih sankcija protiv Pjongjanga.

XS
SM
MD
LG