Linkovi

Kim Džong Un: Nuklearno dugme na stolu, cela Amerika u dometu


Građani Seula prate govor severnokorejskog lidera Kim Džong Una 1. januara 2018.
Građani Seula prate govor severnokorejskog lidera Kim Džong Una 1. januara 2018.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je u tradicionalnom obraćanju naciji 1. januara uputio upozorenje Sjedinjenim Državama da nikada ne smeju da započnu rat protiv njega i njegove zemlje jer je „cela američka teritorija u dometu severnokorejskog nuklearnog oružja.“ S druge strane, ponudio je maslinovu grančicu Južnoj Koreji, nagoveštavajući da je otvoren za dijalog.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un započeo je godinu upozorenjem i jednom ponudom. Upozorio je SAD da je spreman da brani svoju zemlju ako se bude osećao ugroženim.

"Cele Sjedinjene Države su u dometu našeg nuklearnog oružja a dugme za aktiviranje oružja je uvek na mom stolu. To je realnost a ne pretnja.”

Međutim, on je takođe rekao da je otvoren za dijalog sa Južnoj Korejom. U novogodišnjem govoru koji je prenosila severnokorejska televizija, Kim je pozvao na smanjenje vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu i poboljšanje odnosa sa Jugom. Takođe je rekao da razmatra da u februaru pošalje delegaciju na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji.

Godinu za nama obeležile su sve veće tenzije zbog severnokorejskog programa nuklearnog naoružanja. U septembru, Severna Koreja je testirala interkontinentalne balističke rakete i sprovela šestu I najsnažniju do sada nuklearnu probu, uprkos međunarodnim upozorenjima I sankcijama. Iz kabineta južnokorejskog predsednika Muna saopšteno je da se još analizira Kimov novogodišnji govor. Američki predsednik Donald Tramp rekao je samo “videćemo” kada su ga novinari pitali za reakciju na govor dok je dolazio na proslavu Nove godine na Floridi.

XS
SM
MD
LG