Linkovi

Kim "otvoren" za treći samit sa Trampom


Severnokorejski lider Kim Džong Un na četvrtoj plenarnoj sednici sedmog Centralnog komiteta Radničke partije Koreje u Pjongjangu, 10. aprila 2019.
Severnokorejski lider Kim Džong Un na četvrtoj plenarnoj sednici sedmog Centralnog komiteta Radničke partije Koreje u Pjongjangu, 10. aprila 2019.

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je da će dati rok SAD da do kraja godine donesu "hrabru odluku" o zakočenim nuklearnim pregovorima, i upozorio na "vrlo ozbiljne i teške posledice" ako Vašington ne promeni svoj pristup.

Na sednici severnokorejske skupštine, Kim je takođe rekao da je otvoren za "još jedan" susret sa predsednikom Trampom, ali samo ukoliko SAD promene svoj stav, preneli su severnokorejskim državni mediji.

Predsednik Tramp odgovorio je u subotu ujutru na Tviteru.

"Slažem se sa Kim Džong Unom da je naš lični odnos i dalje veoma dobar, tačnije rečeno odličan, i da bi treći samit bio dobar da u potpunosti razumemo međusobne stavove. Severna Koreja ima ogromni potencijal za izuzetan rast, ekonomski uspeh i bogatstvo pod liderstvom predsednika Kima. Radujem se danu, možda skorom, kada će se ukloniti i nuklearno oružje i sankcije, a onda ćemo gledati kako Severna Koreja postaje jedna od najuspešnijih zemalja na svetu!"

Tramp je ove nedelje rekao da razmišlja o novom susretu sa Kimom, ali tvrdi da SAD neće ublažiti sankcije dok Severna Koreja ne odustane od nuklearnog arsenala.

Razgovori su zastali posle februarskog samita Tramp-Kim u Hanoju, koji je završen bez dogovora. Posle toga, severnokorejski zvaničnici su zapretili da će se povući iz razgovora i ponovo početi da sprovode nuklearne probe.

Kim je izjavio da je njegov odnos sa Trampom i dalje "odličan", ali da, zbog neuspeha samita u Hanoju, postoji sumnja da li je Vašington zaista spreman da unapredi odnose.

SAD "nisu bile spremne da sede licem u lice i reše probleme", izjavio je Kim i dodao da "nema želju da vidi još jedan samit u Hanoju."

Pozitivna poruka?

“To izgleda kao pozitivna poruka sa stanovišta mogućeg nastavka razgovora", smatra Dong-Jub Kim, specijalista za Severnu Koreju sa Instituta za studije Dalekog istoka u Seulu. "Međutim, teško je dobiti tako dobru priliku kakva je postojala u Hanoju."

Kimova izjava ne znači neminovno da će se razgovori pokrenuti ali nagoveštava da je on i dalje zainteresovan za diplomatski proces", kaže Mintaro Oba, bivši diplomata Stejt Departmenta koji se posebno bavi Korejom.

“On prepoznaje korist nastavka diplomatske akcije, posebno u potencijalnom ublažavanju sankcija, ali želi da teret akcije prebaci na Sjedinjene Države", ocenjuje Oba.

Vlada Južne Koreje sa oprezom je pozdravila Kimovu izjavu.

“Naša vlada će učiniti sve što može da se nastavi zamah ka dijalogu i pomoći će da se pregovori SAD i Severne Koreje nastave uskoro", izjavio je jedan zvaničnik predsedničke Plave kuće u Seulu.

Severnokorejski lider Kim i predsednik Tramp na drugom samitu SAD-Severna Koreja u Hanoju, 28. februara 2019.
Severnokorejski lider Kim i predsednik Tramp na drugom samitu SAD-Severna Koreja u Hanoju, 28. februara 2019.

Manji dogovori?

Posle susreta sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom, Tramp je u četvrtak izrazio spremnost za "manje dogovore" sa Severom, ali je rekao da i dalje želi da se postigne sveobuhvatni sporazum po kojem će se Severna Koreja obavezati da u potpunosti demontira svoje nuklearno oružje.

Na prvom samitu u Singapuru, Tramp i Kim objavili su neodređeno saopštenje da će raditi ka "denuklearizaciji Korejskog poluostrva". Međutim, američki zvaničnici su od tada priznali da se dve strane ne slažu šta ta fraza znači.

Severnokorejski zvaničnici obično su insistirali da denuklearizacija znači da SAD smanje ili eliminišu svoje bezbednosne obaveze prema Južnoj Koreji, što obuhvata i uklanjanje nuklearnih kapaciteta iz regiona. SAD insistiraju na tome da Severna Koreja mora da unilateralno odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa kojima se krše rezolucije UN.

XS
SM
MD
LG