Linkovi

Tramp spreman da se sastane sa Kimom do maja


Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un
Lideri SAD i Severne Koreje, Donald Tramp i Kim Džong Un

Američki predsednik Donald Tramp spreman je da se sastane sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom do maja, u odgovoru na Kimov poziv da se održi prvi samit SAD i Severne Koreje.

To bi, potencijalno, mogao da bude ogroman napredak u pokušajima da se reši spor sa Severnom Korejom oko nuklearnog programa te zemlje.

"Kim je posvećen denuklearizaciji i suspendovanju nuklearnih ili raketnih proba", rekao je šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui-jong novinarima u Beloj kući, gde je Trampa obavestio o sastanku južnokorejskih zvaničnika sa Kimom u ponedeljak.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da će "Tramp prihvatiti poziv da se sastane sa Kim Džong Unom", te da će mesto i vreme sastanka biti naknadno utvrđeni.

Takođe je dodala: "Nadamo se denuklearizaciji Severne Koreje. U međuvremenu, sve sankcije i maksimalni pritisak moraju ostati na snazi".

Sastanak Kima i Trampa, čije su razmene oštrih uvreda u prošlosti podstakle strahovanje od izbijanja rata, predstavljao bi veliki zaokret u godini u kojoj je Severna Koreja izvela niz proba da bi razvila raketu sa nuklearnom bojevom glavom, koja može da pogodi američko kopno.

"Rekao sam Trampu da je severmokorejski lider Kim Džon Un rekao na našem sastanku da je posvećen denuklearizaciji. Kim je obećao da će se Severna Koreja uzdržati od daljih nuklearnih ili raketnih proba", rekao je Čung.

"Izrazio je želju da se sastane sa predsednikom Trampom što je pre moguće. Predsednik Tramp je rekao da bi se sastao sa Kim Džong Unom do maja da bi se ostvarila denuklearizacija", naglasio je južnokorejski zvaničnik.

Čung Eui-jung je sa šefom južnokorejske Nacionalne obaveštajne službe doputovao u Vašington da bi razjasnio stav Severne Koreje o mogućim budućim razgovorima sa Vašingtonom i izgledima da Pjongjang supsenduje nuklearne probe u zamenu za bezbednosne garancije.

Japanski ministar odbrane Itsunori Onodera je reagujući na vest iz Vašingtona rekao da Severna Koreja mora u potpunosti da odustane od razvoja nuklearnog programa da bi se održali suštinski razgovori sa Pjongjangom.

XS
SM
MD
LG