Linkovi

"Razgovori sa SAD o denuklearizaciji mogli bi da propadnu"


Severnokorejski lider Kim Džong Un

Severnokorejski zvaničnici su u pismu Sjedinjenim Državama upozorili da su razgovori o denuklearizaciji "ponovo ugroženi i da bi mogli da propadnu", prenela je televizijska mreža CNN, pozivajući se na anonimne izvore.

U pismu, poslatom državnom sekretaru Majku Pompeu, navodi se da vlada severnokorejskog lidera Kim Džong Una smatra da ne može da bude napretka u procesu.

"Sjedinjene Države još nisu spremne da ispune severnokorejska očekivanja u kontekstu preduzimanja koraka ka potpisivanju mirovnog sporazuma", preneo je CNN.

Kim Jong Čol i Majk Pompeo tokom ranijeg susreta u Njujorku
Kim Jong Čol i Majk Pompeo tokom ranijeg susreta u Njujorku

Korejski rat, od 1950. do 1953. godine okončan je potpisivanjem primirja a ne mirovnog sporazuma, što znači da su snage Ujedinjenih nacija koje su predvodile Sjedinjene Države tehnički i dalje u ratu sa Severnom Korejom.

Pjongjang već duže ističe da je zvanično okončanje rata ključno za smanjivanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Sjedinjene Države do sada nisu bile spremne da objave kraj Korejskog rata dok Severna Koreja ne odustane od programa za nuklearno naoružanje.

Dnevnik Vašington post objavio je u ponedeljak da je američki predsednik Donald Tramp otkazao Pompeovu posetu Severnoj Koreji nakon što je državni sekretar primio ratoborno pismo od visokog severnokorejskog zvaničnika, nekoliko sati nakon što je najavljen put.

CNN je izvestio da je pismo poslao bivši šef severnokorejske obaveštajne agencije Kim Jong Čol, ali još nije poznato kojim kanalima. U pismu se takođe navodi da bi Severna Koreja mogla da obnovi balističke i nuklearne aktivnosti ako se ne postine kompromis, a pregovori propadnu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG