Linkovi

SAD uvele sankcije dvojici zvaničnika S. Koreje


Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete
Severnokorejski lider Kim Džong Un posmatra ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete

Sjedinjene Države uvele su sankcije dvojici severnokorejskih zvaničnika zbog njihove uloge u raketnom programu Pjongjanga.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su Kim Džong Sik i Ri Pjong Čol "ključni lideri severnokorejskog nezakonitog programa za naoružanje".

"Kim Džong Sik je navodno ključna figura u razvoju severnokorejskih balističkih projektila, među kojima su i napori da se koristi čvrsto gorivo, dok je Ri Pjong Čol ključni zvaničnik uključen u razvoj interkontinentalnih balističkih raketa", navodi Sekretarijat za finansije i dodaje da je uvođenje sankcije deo "kampanje maksimalnog pritiska da se izoluje Severna Koreja i postigne puna denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je u petak jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se ograničava uvoz benzina u Severnu Koreju i pooštrava inspekcija brodova za koje se sumnja da krijumčare zabranjene proizvode u tu zemlju.

Prethodno je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao u telefonskom razgovoru sa američkim kolegom Reksom Tilersonom da je "agresivna retorika Vašingtona" zaoštrila tenzije na Korejskom poluostrvu, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Lavrov je, prema navodima Moskve, rekao Tilersonu da je američka retorika neprihvatljiva. Dvojica diplomata takođe su razgovarala o daljim koracima u rešavanju krize u Siriji, kao i o situaciji u Ukrajini.

Američki Stejt department još nije izdao saopštenje o razgovoru Tilersona i Lavrova.

Severna Koreja je protekle godine značajno ojačala svoje nuklearne i raketne programe, a prošlog meseca je lansirala i novu interkontinentalnu balističku raketu za koju tvrdi da može da pogodi Sjedinjene Države.

Američki predsednik Donald Tramp je ranije ove godine severnokorejskog lidera Kim Džong Una nazvao "malim raketašem", što je dodatno zaoštrilo tenzije između dve zemlje. Sjedinjene Države su posle raketnih probi takođe pooštrile sankcije Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG