Linkovi

Severna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu


Severnokorejski lider Kim Džon Un posmatra raketnu probu (arhivski snimak)

Severna Koreja je u utorak ispalila interkontinentalnu balističku raketu koja je preletela oko hiljadu kilometara (ICBM), potvrdio je američki Sekretarijat da odbranu.

"Američki Sekretarijat za odbranu detektovao je i pratio severnokorejsko lansiranje rakete i prema početnim procenama, reč je o interkontinentalnoj balističkoj raketi", saopštio je portparol Pentagona Robert Mening.

U saopštenju se dodaje da raketa nije predstavljala pretnju za "Severnu Ameriku, naše teritorije ili naše saveznike".

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je lansiranje rakete "situacija sa kojom će se izaći na kraj". Tramp je istakao da ispaljivanje projektila neće promeniti pristup američke administracije prema Severnoj Koreji, koju su SAD nedavno stavile na listu zemalja koje finansiraju terorizam.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders tvitovala je da je predsednik Donald Tramp obavešten o situaciji u Severnoj Koreji, dok je projektil još bio u vazduhu".

"Sjedinjene Države nisu iznenađene ovim razvojem događaja", rekao je Glasu Amerike neimenovani vojni zvaničnik.

U Japanu, sazvan je hitan sastanak vladinog kriznog štaba, dok su zvaničnici te zemlje saopštili da "Tokio snažno protestuje" zbog lansiranja.

Japanski mediji preneli su da je raketa letela 50 minuta pre nego što je pala u deo mora koji je japanska ekskluzivna ekonomska zona.

Severna Koreja je poslednji put lansirala balistički projektil sredinom septembra, takođe iznad Japana.

U međuvremenu, Sjedinjene Države i Južna Koreja pipremaju se za petodnevnu zajedničku vojnu vežbu, od 4. do 8. decembra, u kojoj bi trebalo da učestvuju hiljade vojnika i više od 230 letelica, među kojima i šest borbenih aviona F-22 Raptor koji su prvi put raspoređeni u Južnoj Koreji.

Pjongjang redovno oštro osuđuje slične vežbe i preti vojnim napadima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG