Linkovi

Savet bezbednosti oštro osudio raketnu probu Severne Koreje


Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN, tokom sednice Saveta bezbednosti
Niki Hejli, ambasadorka SAD u UN, tokom sednice Saveta bezbednosti

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u četvrtak je „snažno osudio“ najnoviju probu balističke rakete u Severnoj Koreji, optužujući Pjongjang za „značajan porast tenzija u regionu i šire“.

Severna Koreja je prošle subote pokušala neuspešno da lansira raketu iz podmorničke baze u Sinpou, na svojoj istočnoj obali, što je poslednja u seriji raketnih proba koje krše sankcije Ujedinjenih nacija protiv Severa.

U jednoglasno usvojenom saopštenju, članice Saveta bezbednosti UN izražavaju svoju „krajnju zabrinutost“ zbog „visoko destabilizirajućeg ponašanja i flagrantnog i provokativnog prkosa“ Pjongjanga sankcijama UN.

„Članice Saveta bezbednosti slažu se da Savet bezbednosti treba da nastavi da pažljivo prati situaciju i da preduzima dalje značajne korake, uključujući i sankcije, u skladu sa prethodno izraženom odlučnošću Saveta“, stoji u saopštenju.

U izjavi se takođe pozdravljaju međunarodni napori da se pronađe „mirno i sveobuhvatno rešenje kroz dijalog“.

Sapštenje Saveta bezbednosti dolazi nakon što je predsednik SAD, Donal Tramp, signalizirao da pu ponejstaje stpljenja u vezi sa Severom, koji nastavlja da razvija svoj nuklearni i program balističkih raketa.

Tokom posete granici Severne Koreje ove nedelje, potpredsednik Majk Pens najavio je da je strategija Vašingtona zvana „strategijsko stpljenje“ spram Severa – okončana.

Pens je rekao da međunarodna zajednica, posebno Kina, treba da izvrši dodatni diplomatski i ekonomski pritisak na Severnu Koreju, kako bi ona napustila svoje nuklearno i raketno naoružavanje.

SAD i njeni saveznici decenijama pokušavaju različite vrste strategije, bez puno uspeha. Severnokorejski autoritarni lideri nastavljaju da izvode nuklearne i raketne probe, smarajući te programe kao ključne za svoj opstanak.

Ranije ovog meseca, velika vojna parada organizovana je u Pjongjangu, na kojoj je Severna Koreja pokazala nešto što se čini da je nova forma tehnologije balističkih raketa, za koje se Sever nada da će uskoro biti sposobne da ponesu nuklearne glave do kontinentalnog dela SAD.

Trampova administracija često ponavlja tokom poslednjih nedelja da su sve opcije na stolu, uključujući i vojne udare, ukoliko bude neophodno. Ove nedelje, Pense jerekao da SAD nisu zainteresovane za raztovore ili za manje ustupke Severa.

To je promena u Trampovom tonu, koji je tokom predsedničke kampanje govorio da otvoren za razgovore sa Severnom Korejom i da je čak spreman da pozove mladog severnokorejskog lidera u SAD na pregovore.

XS
SM
MD
LG