Linkovi

Ričard Grenel uputio podršku EU za pregovore o Kosovu


Arhiva -Specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel (Foto:Denis Balibouse)

Specijalni predstavnik američkog predsednika za dijalog između Kosova i Srbije Ričard Grenel podržao je lidere Evropske unije u novom pokretanju dijaloga između Kosova i Srbije, uz poruku da mu je drago što su Evropljani sazvali sastanak 10. jula radi daljih razgovora.

"Nudimo našu potpunu podršku i zahvalni smo na njihovom vođstvu", napisao je Grenel u prvom u seriji poruka na Tviteru.

Rekao je da se nada da će "važno pitanje vizne liberalizacije" za građane Kosova biti završeno na ovom sastanku.

Grenel je dodao da su Sjedinjene Američke Države naporno radile na naglašavanju ekonomske normalizacije između dve strane, jer veruje da je to prvi presudan korak u ovom dugom političkom sporu.

"Nadam se da će Evropljani sprovesti do sada postignute ekonomske sporazume između Kosova i Srbije o železničkoj i vazdušnoj liniji. Smatramo da su ovi sporazumi ključni za stvaranje radnih mesta i pružanje nade mladim ljudima", napisao je Grenel.

"Nikada nismo verovali u brz dogovor između Kosova i Srbije. I nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na normalizaciji ekonomije biti brzo rešenje. Poteškoće i dugoročna politička pitanja lakše će se rešavati kada se dođe do napretka u ekonomskim pitanjima", tvitovao je Grenel.

Amrički diplomata na kraju je pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi da isprobava nove i kreativne ideje ako želi napredak, odenivši da "narodi Kosova i Srbije zaslužuje potpunu i stalnu pažnju Evropljana".

Facebook Forum

Povezani članci

XS
SM
MD
LG