Linkovi

Vučić: Dodatna zabrinutost u vezi sa Kosovom posle sastanka sa Lavrovom


Ruski minisar inostranih poslova Sergej Lavrov, u centru levo, razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogadu, 18. juna 2020. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Ruski minisar inostranih poslova Sergej Lavrov, u centru levo, razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogadu, 18. juna 2020. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u četvrtak da je najvažnija tema razgovora njega i ministra inostranih poslova Rusije bila podrška Rusije integritetu Srbije i da je Srbija danas dobila određene ocene Rusije, odnosno ministra Lavrova, koje su ga dodatno zabrinule, a tiču se različitih planova i ideja po pitanju rešavanja kosovske krize.

"Ne želim nikoga da obmanjujem i očigledno da nas čeka težak periodu u kojem ćemo se sresti sa velikim pritiscima da bi se ostavrili neke planovi koje mi ni zvanično i nezvanično nismo dobili, a po oceni naših ruskih prijatelja, moraćemo da budemo obrazrivi i pažljivi u praćenju svake ideje koja nam se bude predstavljala", poručio je Vučić, prenosi FoNet.

On je izrazio zahvalnost Srbije na podršci u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u očuvanju tertitorijalnog integriteta i tome što Rusija sa Srbijom štiti međunarodne organizacije i institucije od "nezakonitosti i uticaja od onih koji su priznali kosovsku nezavisnost".

"Za bilo kakvo rešenje je uvek potrebna i saglasnost Rusije zbog Saveza bezbednosti, ali i zbog toga što mi ne želimo da svi budu konsultovani i pitani, a da Rusiju niko ništa ne pita", naveo je Vučić i podsetio da Rusija podržava dijalog pod okriljem EU.

Upitan da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova ako dobije nešto za uzvrat, Vučić je rekao: "Ako mislite da kažemo da Kosovo uđe u UN, a mi da ne dobijemo ništa, nego reći će nam bićete član EU, naš odgovor je ne".

On je rekao da će predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištiine Miroslav Lajčak doći u Beograd 22. juna, potom će on ići u Moskvu na konsultacija 23. juna i razgovarati sa drugim liderima EU.

Vučić je najavio svoju posetu Rusiji, ali i dodao da je bilo razgovora o poseti ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu.

"Zamolio sam podršku Rusije i za Srpsku pravoslavnu crkvu čiji je opstanak ugrožen u regionu", rekao je Vučić.

Sa Lavrovim će u Beogradu sastati i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji će se prethodno videti sa predsednikom Vučićem.

XS
SM
MD
LG