Linkovi

Tači otkazao dolazak u Vašington zbog optužnice, Grenel očekuje Vučića i Hotija u Beloj kući


ARHIVA - Kadri Veselji (levo) čestita novoizabranom predsedniku Kosova Hašimu Tačiju na sednici Skupštine Kosova 26. februara 2016. (Foto: AP/Visar Kryeziu)
ARHIVA - Kadri Veselji (levo) čestita novoizabranom predsedniku Kosova Hašimu Tačiju na sednici Skupštine Kosova 26. februara 2016. (Foto: AP/Visar Kryeziu)

Predsednik Kosova Hašim Tači otkazao je svoj dolazak u Vašington, pošto je Specijalno tužilaštvo objavilo da je pre dva meseca (24. aprila) podnelo predlog optužnice za ratne zločine protiv njega, bivšeg predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija i drugih osoba.

To je na Tviteru potvrdio Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine, navodeći da poštuje njegovu odluku da ne prisustvuje razgovorima dok se pravna pitanja u vezi sa tim optužbama ne reše.

Grenel je takođe rekao da se raduju razgovorima koje će predvoditi predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i premijer (Kosova Avdulah) Hoti.

Podnet predlog optužnice za ratne zločine protiv Tačija i Veseljija

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu podnelo je Specijalizovanim većima Kosova na ispitivanje optužnicu u deset tačaka protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih lica, koja se "terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje".

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica, čiji je identitet poznati i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici.

U saopštenju za medije na zvaničnoj stranici specijalizovanih veća i tužilaštva Kosova navodi se da "optužnica predstavlja isključivo optužbu".

Ona je rezultat dugotrajnih istraga i odražava uverenje tužilaštva da može da dokaže van razumne sumnje sve optužbe sadržane u njoj. Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova trenutno ispituje optužnicu kako bi odlučio da li da je potvrdi, dodaje se u saopštenju.

Specijalizovani tužilac je - kako se navodi - smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje usled kontinuiranih pokušaja Hašima Tačija i Kadrija Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

"Gospodin Tači i gospodin Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima gospodin Tači i gospodin Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova", zaključuje se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG